AFP or licensors

Waarom zijn er zoveel meer coronabesmettingen in Italië dan in andere Europese landen?

Het nieuwe coronavirus houdt lelijk huis in Italië. Er zijn al 148 doden geteld en meer dan 3.800 mensen zijn besmet. Vandaag heeft het land de meeste besmettingen van Europa, maar hoe komt het nu dat net Italië zoveel besmettingen te verwerken kreeg? "Degene die het virus binnenbracht in Italië, is nog niet gevonden", stelt VRT NWS-journalist Steven Decraene.

Silvio Brusaferro, het hoofd van het Instituut voor Volksgezondheid in Italië, vermoedt dat de meeste mensen die nu ziek zijn, de besmetting opliepen voordat de regering zich organiseerde om de verspreiding aan te pakken. Hij hoopt dat het aantal besmettingen binnenkort fel zal afnemen.

De incubatieperiode, de periode waarin nog geen symptomen merkbaar zijn, maar waar je wel al besmet bent en anderen kan besmetten, is veertien dagen. "Het virus was waarschijnlijk al twee weken in Italië voordat het werd opgemerkt, en de meeste mensen hebben in die periode het virus opgelopen", zegt Brusaferro. Maar die incubatieperiode betekent ook dat het nog even zal duren voor het volledige effect van de maatregelen die de regering neemt, zichtbaar zal zijn.

VRT NWS-journalist Steven Decraene, die naar Noord-Italië afreisde, vermoedt hetzelfde: "Feit is dat de eerste patiënt, degene die het virus binnenbracht in Noord-Italië, niet gevonden is. Je kan je afvragen hoe dat komt, en dat weten ze in Italië ook niet goed. Nalatigheid, bepaalde controles die niet uitgevoerd zijn, symptomen niet op tijd herkend. Maar het had overal kunnen gebeuren. Europese landen zeggen dat ze veel leren van Italië nu."

Dit had overal kunnen gebeuren

Steven Decraene

De maatregelen die de Italiaanse regering neemt, zijn niet de minste. Gisteren kondigde de regering aan dat alle scholen en universiteiten in het land tot 15 maart dicht gaan. Sportevenementen mogen enkel doorgaan als er geen publiek aanwezig is. Het land heeft verschillende “rode zones” ingevoerd om de zwaarst getroffen gebieden aan te geven. Er kunnen ook nog nieuwe zones bijkomen.

Koning Filip en koningin Mathilde zouden eind deze maand afreizen naar Italië, om een staatsbezoek te brengen aan het land, maar dat wordt nu uitgesteld op vraag van de Italiaanse president. 

Bekijk hier de laatste cijfers over het coronavirus:

Bekijk het verslag over het coronavirus in Italië uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen