Radio 2

Wit geverfd graffitistraatje in Gent na één dag al niet meer zo wit

Het bekende graffitistraatje in Gent is zijn nieuwe witte muren alweer een beetje kwijt. Het straatje werd gisteren nog helemaal wit geverfd voor een actie van het nieuwe Gentse wetenschapsmuseum. Maar de muren bleven niet lang zo maagdelijk wit. Ondertussen is het straatje alweer versierd met kleurrijke kunstwerken.

Het Gents Universiteitsmuseum GUM schilderde de lange muur van het graffitistraatje in Gent helemaal wit. Ze deed dat in samenspraak met Wallin' vzw, een vereniging voor street art en graffiti. De universiteit deed dat om het nieuwe wetenschapsmuseum aan te kondigen. Cartoonist Lectrr uitte nog kritiek omdat de muurschilderingen weggehaald waren, maar graffitikunstenaar "Duper" vindt het wel goed: "Het was vooral interessant omdat het volledig wit geschilderd was en dat we terug op een normaal oppervlak konden beginnen. Dan komt de kwaliteit van ons werk veel beter uit."

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Graffiti jam

Kunstenaar "Duper" mocht samen met andere graffitikunstenaars de ambacht van het graffitispuiten botvieren op de blanke muren. Ze werden daarvoor uitgenodigd door Wallin' vzw.  "We zijn dezelfde avond nog direct gestart met een graffiti jam. Met een tiental artiesten zijn we aan het werk gegaan." Ze hadden een goeie reden om er vroeg aan te beginnen: "We wilden niet wachten om te voorkomen dat er gekrabbel op zou komen. De laatste jaren zijn er veel toeristen die hier hun naam willen komen opzetten. Op zich kan dat wel, maar niet als de kwaliteit van het originele werk daardoor in het gedrang komt. Door het gekrabbel is de cultuur van dit straatje in het gedrang gekomen. We willen dat door deze bijeenkomst proberen vermijden."

Elke artiest kiest zelf wat hij of zij zet. "Sommigen zijn geïnspireerd door letters, zoals het ooit begon in New York. Anderen kiezen dan weer om street art te brengen. Het belangrijkste is dat iedereen zijn ding kan doen."

Radio 2
kasto80

Meest gelezen