Videospeler inladen...

Na bezoekverbod uit angst voor corona: "Meeste ouderen kunnen tegen een stoot, maar verbod mag niet te lang duren"

De maatregel van een woonzorgcentrum in Gooik om bezoek voorlopig te verbieden uit angst voor het coronavirus is geen drama voor de bewoners, meldt ouderenpsycholoog Luc Van de Ven in "De wereld vandaag". "Als de directie goed uitlegt waarom de maatregel wordt genomen, mag dat geen probleem zijn. Maar de maatregel moet beperkt worden in de tijd", aldus Van de Ven.

In woonzorgcentrum Eyckenborch in Gooik zijn de komende dagen geen bezoekers welkom. Het woonzorgcentrum sluit tot maandag de deuren voor bezoekers omdat een medewerker onrechtstreeks in contact kwam met het nieuwe coronavirus.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vindt de maatregel te extreem. Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk VLOZO bevestigt dat de woonzorgcentra in het algemeen alle mogelijke voorzorgen nemen om de bewoners en het personeel te beschermen tegen het coronavirus. Verschillende woonzorgcentra hebben extra maatregelen genomen, zoals de registratie van de bezoekers. Een bezoekersverbod zoals in Gooik is er vooralsnog niet in andere woonzorgcentra.

Volgens ouderenpsycholoog Luc Van de Ven hoeft het voorlopige bezoekersverbod in woonzorgcentrum Eyckenborch in Gooik niet gedramatiseerd te worden.

"Bij sommige bewoners kan de maatregel hard aankomen, bij anderen minder. Algemeen is het zo dat de meeste ouderen tegen een stoot kunnen. Als de directie goed uitlegt waarom er voorlopig geen bezoek mag komen, dan gaat dat geen probleem zijn voor senioren die cognitief gezond zijn", aldus Van de Ven.

Voor bewoners met beperkte cognitieve mogelijkheden kan het moeilijker liggen. "Voor die mensen gaat de boodschap verschillende keren herhaald moeten worden. Bij sommigen gaat men zien dat het totaal ontbreken van een dagelijks bezoek onrust kan veroorzaken. Mensen met bijvoorbeeld dementie, gaan die boodschap snel vergeten." 

Het is bekend dat een band houden met intimi belangrijk is voor de mentale gezondheid

Luc Van de Ven, UZ Leuven

Ouderenpsycholoog Luc Van de Ven vindt dat de zaken niet gedramatiseerd mogen worden. "Als het bezoekersverbod enkele dagen duurt, mag dat geen probleem zijn. Wanneer men in een kramp schiet en zo een verbod weken of maanden laat duren, dan kan het gaan wegen. Het moet beperkt blijven in de tijd."

Volgens Van de Ven is zo een bezoekersverbod ook een probleem voor de familie van de bewoners van een woonzorgcentrum. "Maar voor hen geldt hetzelfde. Zo lang het uitgelegd kan worden, is er geen probleem."

"Er zijn mensen die dagelijks bezoek krijgen, anderen krijgen om de veertien dagen bezoek. Dat verschilt erg van familiecultuur tot familiecultuur. Maar het is bekend dat een band houden met de intimi voor veel mensen een belangrijk punt is voor de mentale gezondheid", besluit Luc Van de Ven.

Beluister het gesprek met Luc Van de Ven uit "De wereld vandaag" hier en lees voort onder de audio:

James Arthur Photography

In "Terzake" toont professor Bert Bravenboer, diensthoofd geriatrie van het UZ Brussel begrip voor de beslissing van woonzorgcentrum Eyckenborch om enkele dagen geen bezoek toe te laten.

"Je moet balanceren tussen de voordelen en de nadelen. Je kan iedere bejaarde afsluiten en dan zal hij of zij waarschijnlijk geen coronavirus krijgen. Maar mensen zijn niet voor niets in een woonzorgcentrum. Voor dementerenden is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat ze structuur hebben in het dagelijks leven en dat ze dezelfde mensen zien en op hetzelfde tijdstip eten. Daar hoort ook familiebezoek bij. Als dat niet zo is, dan kunnen de mensen in de war raken en dan denk ik dat je prudent moet omgaan met zo een isolatie. Dan kunnen de mensen in de war raken en dat kan leiden tot een delirium, tot vallen enzovoort", aldus Bravenboer.

Bekijk het besprek met professor Bert Bravenboer uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen