Belga

Zachte winter zorgt voor weinig verletdagen in de bouwsector: "Dit is misschien wel dankzij de klimaatopwarming"

Er waren deze winter nog maar elf verletdagen bij de Limburgse bouwbedrijven. De warme winter, maar ook modernere technieken zorgden ervoor dat de bouw minder stil lag. 

Het mag duidelijk zijn: de afgelopen winter was er een van de warmste ooit. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de bouwsector. Limburgse bouwbedrijven noteren voor de periode november-januari elf verletdagen. Dat aantal is de laatste jaren ongeveer stabiel gebleven, maar tien jaar geleden, in 2009 en 2010, waren er 43 verletdagen. 

Door meer te monteren dan te produceren, zijn we minder afhankelijk van het klimaat

Chris Slaets, Confederatie Bouw Limburg

Volgens Chris Slaets van de Confederatie Bouw Limburg ligt dat voor een deel aan de klimaatverandering. Maar dat is volgens hem niet de enige oorzaak: "De technieken zijn geëvolueerd. We hebben tegenwoordig veel meer prefab op onze bouwplaatsen. Er wordt veel meer gemonteerd. We proberen de productie tot een mimimum te herleiden. Daarom zijn we minder afhankelijk van het klimaat."

"Dankzij" klimaatverandering

Slaets wil niet gezegd hebben dat de klimaatverandering een goede zaak is, maar het zorgt er wel voor dat er in de winter beter gewerkt kan worden: "Normaal is januari bijvoorbeeld een maand waar er buiten weinig of geen activiteit is. Dit jaar hebben we in die maand een heel mooie productie kunnen draaien." 

De toekomst ziet er bovendien goed uit volgens Slaets: "Wij verwachten een groei van 2,3 procent in 2020. Dat is nog heel wat hoger dan de gewone economische evolutie." Die groei heeft volgens Chris Slaets te maken met de rentes die nog laag staan en daarom investeringen aantrekkelijker maken. 

Meest gelezen