Videospeler inladen...

Atheneum Boom stelt Italiëreizen uit na aangepast reisadvies: "Zo kunnen we de betaalde kosten recupereren"

Het Atheneum van Boom heeft beslist om de twee Italiëreizen voor 120 leerlingen uit te stellen, nadat Buitenlandse Zaken reizen naar Italië en bepaalde gebieden in Frankrijk omwille van het coronavirus heeft afgeraden. "Als we de reizen uitstellen, kunnen we de betaalde kosten recupereren", zegt directeur Marjan Chaubet van het Atheneum in Boom in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het Atheneum van Boom heeft ter elfder ure beslist om de twee Italiëreizen voor de leerlingen van de school uit te stellen. De school had twee reizen gepland. "Morgenvroeg zouden we met een groep leerlingen naar Rome vertrekken en een andere groep zou naar Noord-Italië reizen om te skiën", legt directrice Marjan Chaubet uit in "De wereld vandaag".

De twee reizen voor in totaal 120 leerlingen zijn uitgesteld omwille van het nieuwe coronavirus en het aangepaste reisadvies van Buitenlandse Zaken.

"We hebben heel de week de berichtgeving opgevolgd en de adviezen van Buitenlandse Zaken opgevolgd. We konden normaal gezien vertrekken, maar het advies is vanmiddag veranderd. We hebben onmiddellijk contact opgenomen met onze reisorganisator. We zijn samen onmiddellijk beginnen te zoeken naar andere mogelijkheden. We gaan dit weekend gebruiken om het in detail te bekijken en nieuwe data te prikken voor de reizen", zegt Chaubet.

De reizen waren volledig betaald, maar als we de reizen uitstellen, kunnen we de betaalde kosten recupereren

Marjan Chaubet

Nieuwe data prikken voor de reizen is niet vanzelfsprekend. "We gaan heel creatief en flexibel onze schoolorganisatie aanpassen. We vinden het heel belangrijk om onze leerlingen een laatstejaarsreis aan te bieden."

Vooralsnog zijn er financieel geen gevolgen door het uitstel van de reizen. "Als we de reizen uitstellen, kunnen we al de betaalde kosten recupereren. De reizen waren volledig betaald. We gaan ervan uit dat dat in orde gaat komen met onze reisorganisatie. We hebben alle vertrouwen in onze goede relatie met de reisorganisatie."

De ouders en leerlingen zijn intussen op de hoogte gebracht. "De leerlingen vinden het natuurlijk spijtig dat ze niet op reis kunnen gaan. Maar ze hopen toch nog een fijne eindejaarsreis te beleven later. Het was niet voorzien dat die leerlingen maandag naar school komen. Maar we gaan dit weekend de koppen bij elkaar steken om dat op te vangen en ik heb er alle vertrouwen in dat dat ook gaat lukken", besluit Marjan Chaubet.

Beluister het gesprek met Marjan Chaubet van het Atheneum van Boom uit "De wereld vandaag" hier en lees voort onder het audiofragment:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Voor Heidi Ketsman van reisorganisator Clipper zijn het hectische uren geweest. Ze vermoedt dat de mogelijke afgelasting van schoolreizen naar Italië niet gedekt zijn door bepaalde annulatieverzekeringen.

"Wij weten nog maar pas dat er een ontradend reisadvies voor Italië is. We gaan nu zien wat er kan gebeuren. Dat zal moeten worden bekeken klant per klant. We hebben al hotels, vluchten en bussen geboekt. Wanneer scholen willen annuleren, dan gaan we de leveranciers van die diensten moeten contacteren. We zullen zien wat er kan gebeuren. Misschien willen scholen de reisbestemming wijzigen."

Ketsman zegt in "De wereld vandaag" dat ze het nieuws van het aangepaste reisadvies via de pers heeft moeten vernemen. "Ik vind dat wij als reisorganisator niet geïnformeerd zijn geworden. We moeten ons nu organiseren en zien wat de mogelijkheden zijn. We gaan overleggen met de sector. Dat is allemaal niet evident. We gaan het klant per klant moeten bekijken. Ik denk dat iedereen in de kosten zal moeten dragen, zowel de leveranciers als de klanten", besluit Heidi Ketsman van reisorganisator Clipper.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Heidi Ketsman van reisorganisator Clipper uit "De wereld vandaag" hier en lees voort onder het audiofragment:

Meest gelezen