Videospeler inladen...

Woede omdat auto standbeeld op Paaseiland vernielt: "Dit is een aanval op onze cultuur"

Een van de beroemde standbeelden op Paaseiland is helemaal verwoest nadat er een auto op ingereden is. Voor de inwoners hebben de standbeelden een spirituele betekenis, de woede is dan ook groot. "Dit is een aanval op een gemeenschap die al jaren vecht om haar erfgoed te kunnen beschermen", luidt het. De burgemeester vraagt dat er eindelijk strenge verkeersregels komen voor het toenemende aantal toeristen en inwoners.

Afgelopen weekend reed een pick-uptruck in op een van de bijzondere standbeelden die Paaseiland rijk is. Op foto's en beelden is de ravage goed te zien. Niet alleen het standbeeld is vernield, ook het platform waarop het standbeeld stond, is verwoest. De bestuurder, een Chileense man die op het eiland woont, is opgepakt. Hij wordt aangeklaagd voor het vernielen van een nationaal monument. Volgens lokale media zouden de remmen van de auto kapot geweest zijn, waardoor de bestuurder niet meer op tijd kon stoppen.

Videospeler inladen...

Paaseiland is een Polynesisch eiland in de Stille Oceaan. Het is een van de meest afgelegen eilanden ter wereld en ligt op ongeveer 3.700 kilometer voor de Chileense kust. Staatkundig is het ook een onderdeel van Chili. Het is vooral bekend om de ongeveer 1.000 metershoge standbeelden, moai. Zij werden tussen de 12e en de 15e eeuw uitgehouwen door de Rapa Nui, de oorspronkelijke inwoners van Paaseiland.

De moai zijn in een soort kring om het eiland geplaatst, op ceremoniële platforms, met hun gezicht naar het binnenland gericht. Voor de Rapa Nui zijn de standbeelden figuren van spirituele devotie, die de geest van een belangrijke voorouder in zich dragen. Ze geloven dat elk beeld de incarnatie van een overleden familielid is. De woede bij de inwoners van Paaseiland is dan ook groot.

"Ze hebben niet naar ons geluisterd, dit is het resultaat"

Ma'u Henua, de organisatie die instaat voor de bescherming en bewaring van het erfgoed op het eiland, noemt het "niet zomaar" een ongeluk. "Die beelden zijn heilige structuren met een grote spirituele waarde", zegt voorzitter Camilo Rapu. "Dit is niet alleen verschrikkelijk, het is ook een aanval op een gemeenschap die de laatste jaren niet anders doet dan vechten om haar historische en archeologische erfgoed opnieuw op te eisen."

In een Facebookpost luidt het verder nog dat het van cruciaal belang is om cultureel erfgoed te beschermen. "Dit zijn niet enkel archeologische overblijfselen. Het zijn heilige elementen uit een levende cultuur, fundamenteel voor de visie van de Rapa Nui op de wereld."

Volgens burgemeester Pedro Edmunds Paoa toont het incident de nood voor veel striktere verkeerscontroles aan. Begin deze week vertelde hij aan de Chileense krant El Mercurio: "Iedereen stemde tegen de invoering van verkeersregels op historische sites, maar wij, als plaatselijk bestuur, waren ons bewust van de gevaren en wisten heel goed wat het stijgende aantal toeristen en inwoners zou kunnen betekenen. Ze hebben niet naar ons geluisterd en dit is het resultaat."

Het aantal inwoners op Paaseiland is de laatste jaren sterk gestegen,  van 8.000 in 2012 tot 12.000 nu. Elke maand bezoeken ook ongeveer 12.000 toeristen Paaseiland, vooral om de beroemde standbeelden te bewonderen.

Niet alleen de toenemende drukte brengt de standbeelden in gevaar. Vorig jaar bleek uit een onderzoek dat ze lijden onder erosie en de stijgende zeespiegel. Ook korstmossen tasten de beelden aan. Als daar niets aan gedaan wordt, zullen de typische gelaatstrekken binnen de eeuw vervormen en vervagen.

Meest gelezen