Radio 2

Bedrijf in Kruibeke ontwikkelt eigen mondkapje in 10 dagen tijd: "Er staan veel klanten te springen"

Door het coronavirus zijn de voorraden van mondmaskers flink aan het slinken, dus heeft een bedrijf uit Kruibeke besloten zijn eigen mondmaskers te produceren. Het bedrijf maakt al 36 jaar hygiënische haarnetjes en heeft die expertise gebruikt om in 10 dagen tijd het nieuwe product te ontwerpen. Er is al heel veel vraag naar, ook vanuit de overheid, maar het bedrijf wacht nog op een officieel certificaat om de mondkapjes aan ziekenhuizen te mogen leveren.

Agnes Bauwelinck begon al in 1984 met het ontwikkelen van haarnetjes. "Ik deed dat toen helemaal alleen!" zegt ze trots. Ondertussen produceert haar bedrijf Haircap meerdere soorten hygiënische hoofddeksels, voor verschillende bedrijven in de voedingsindustrie en voor farmaceutische bedrijven.

"Van zodra we hoorden dat er een tekort is aan mondmaskers, zijn we op de kar gesprongen", vertelt Bauwelinck. "Mondmaskers maken is volledig anders dan haarnetjes maken. Je kan dat eigenlijk niet vergelijken. Toch is het mij gelukt om ze in 10 dagen tijd te ontwikkelen. Het ontwerpen van de designs duurde zo'n 3 dagen, daarna moesten we nog wachten op de juiste materialen en dan kon de productie in gang schieten."

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Officieel certificaat

De nieuwe mondmaskers van Haircap krijgen al veel belangstelling, vertelt een van de medewerkers: "Over heel Europa zijn de voorraden aan het slinken. En wij zijn een van de enigen in België die nog produceren. Er staan dus heel veel klanten te springen! Ook de overheid vraagt dringend meer mondkapjes voor in de ziekenhuizen. Maar om onze nieuwe mondkapjes daar te mogen leveren, hebben we een certificaat nodig."

Er loopt een spoedprocedure om de mondmaskers snel in de ziekenhuizen te krijgen

"Het is niet makkelijk om zo'n certificaat te krijgen, de eisen zijn heel streng", gaat zij verder. "De mondmaskers worden momenteel onderzocht in een laboratorium. Ze moeten uitgebreid getest worden en dat vraagt tijd. Normaal gezien duurt het een drietal weken vooraleer je zo'n certificaat krijgt, maar voor ons loopt nu een spoedprocedure."

Als alles goed gaat, kan Haircap vanaf eind volgende week mondmaskers leveren aan ziekenhuizen en pharmaceutische instellingen. "Van zodra we het certificaat hebben, gaan we ook de productie opdrijven. Dan gaan we met 25 stiksters aan de slag en we zullen waarschijnlijk ook overuren draaien in het weekend. Veel werk voor de boeg!"

Radio 2

Meest gelezen