Videospeler inladen...

Buitenlandse Zaken raadt schoolreizen naar Italië en getroffen Franse gebieden af

Buitenlandse Zaken raadt schoolreizen af naar Italië en bepaalde Franse gebieden die zwaar zijn getroffen door het coronavirus. Eerder op de dag had viroloog Marc Van Ranst nog gezegd dat een strenger reisadvies, alvast voor Italië, raadzaam zou zijn. 

Vanmiddag kwam het advies van Buitenlandse Zaken om Belgische schoolreizen naar Italië tot nader order uit te stellen. De federale overheidsdienst volgt hiermee de beslissing van de Italiaanse autoriteiten om schoolreizen in heel Italië te annuleren.

Het huidige reisadvies voor Italië is verder gespecificeerd. Ons land raadt nog steeds aan om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen, en/of de instructies op de site van het Italiaans Ministerie van Volksgezondheid te volgen.

Daarbij wijst de federale overheidsdienst op de verschillende maatregelen die Italië al genomen. Het gaat bijvoorbeeld om het verbod om de elf getroffen gemeentes in Noord-Italië te betreden.

Een van de andere maatregelen gaat over het onderwijs. Zo is er in Italië de sluiting van alle scholen en universiteiten, maar ook de kinderopvang. Bovendien hebben de Italiaanse autoriteiten beslist op nationaal niveau alle schoolreizen te annuleren en dit zowel in het binnenland als in het buitenland.

De Italiaanse maatregel over schoolreizen wordt in het bijgewerkte advies van Buitenlandse Zaken nu expliciet uitgelicht. "Het wordt aangeraden om, in navolging van de beslissing van de Italiaanse autoriteiten waarbij schoolreizen in Italië worden afgeraden, Belgische schoolreizen naar Italië uit te stellen tot nader order", klinkt het.

De onderwijsministers van de gemeenschappen volgen de oproep.

Eerder op de dag had viroloog Marc Van Ranst nog gezegd dat een strenger reisadvies raadzaam zou zijn. Zo'n advies werd in andere landen al eerder genomen, omdat de meeste positieve coronagevallen uit Noord-Italië komen. Nederland bijvoorbeeld raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de regio's in Noord-Italië af.

Ook schoolreizen naar bepaalde Franse gebieden afgeraden

Buitenlandse Zaken raadt niet alleen schoolreizen naar Italië af. Ook in een update van het reisadvies voor Frankrijk raadt de federale overheidsdienst schoolreizen naar bepaalde getroffen gebieden af.

De Franse autoriteiten beslisten om de schoolreizen op te heffen in "cluster"-regio's waar het virus circuleert. Die liggen in de departementen Oise ten noorden van Parijs, de Haute-Savoie in de Alpen, de Morbihan in Bretagne en de Haut-Rhin, in het oosten aan de grens met Duitsland en Zwitserland.

"Ingevolge de beslissing van de Franse autoriteiten om de schoolreizen op te heffen in de zogenaamde cluster-regio's worden Belgische scholen aangeraden om schoolreizen naar deze zones tot nader order uit te stellen."

Klik hier voor het reisadvies voor Frankrijk: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/frankrijk

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Katty Allaert geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen