Videospeler inladen...

Frankrijk sluit crèches en scholen in 2 departementen door coronavirus, wereldwijd meer dan 100.000 mensen besmet

Wereldwijd zijn nu meer dan 100.000 mensen besmet met het coronavirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Ruim de helft is intussen alweer genezen. Bij ons raadt de FOD Buitenlandse Zaken aan om schoolreizen naar Italië en getroffen zones in Frankrijk uit te stellen. Volg al het nieuws hieronder. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meer dan 100.000 besmettingen wereldwijd

Wereldwijd zijn er voor het eerst meer dan 100.000 bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus. Dat maakte de Johns Hopkins University vrijdag bekend. Hun tracker, die zeer up-to-date is, staat vrijdagnamiddag op 100.330 gevallen.

De meeste besmettingen, meer dan 80.000, werden geregistreerd in China. Zuid-Korea (6.593) en Iran (4.747) staan op de tweede en derde plaats.

België is met 109 bevestigde coronagebesmettingen goed voor een 15de plaats, na Duitsland, Frankrijk en Nederland, maar voor Hongkong en Australië.

Meer dan de helft van de gevallen (55.753) is genezen verklaard. Het aantal doden ligt op 3.408.

Lees meer in dit artikel:

Malta weigert cruiseschip uit angst voor corona

Het eiland Malta heeft een cruiseschip met meer dan 2.000 mensen aan boord geweigerd uit angst voor het coronavirus. Het gaat om het schip de MSC Opera. De angst voor het virus werd ingegeven door een passagier uit Oostenrijk die in februari aan boord was geweest en bij wie begin maart terug in Oostenrijk de besmetting met het virus was vastgesteld. Volgens rederij MSC Cruises vaart de Opera nu door naar de haven van het Italiaanse Messina.

Eerste coronabesmetting in Colombia vastgesteld

Het coronavirus heeft ook het Zuid-Amerikaanse land Colombia bereikt. De eerste bevestigde besmetting in het land betreft een 19-jarige vrouw die terugkeerde uit de Italiaanse stad Milaan, zo maakte het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid bekend. In Zuid-Amerika raakten tot nu toe 41 mensen besmet met het coronavirus.

Oostenrijk checkt gezondheid vanwege corona op grens met Italië

Oostenrijk gaat de komende twee weken gezondheidschecks doen aan de grens met Italië in de strijd tegen het coronavirus. De Oostenrijkse regering kondigde dat vrijdag aan, meldden Oostenrijkse media. Het land neemt een reeks maatregelen nadat in Wenen zeker zeven nieuwe besmettingen met het virus zijn vastgesteld. Alle directe vluchten naar getroffen regio's in Iran, Zuid-Korea en twee steden in Italië worden gestaakt.

Reizigers uit die gebieden die Oostenrijk in willen moeten een verklaring van een arts hebben dat ze niet besmet zijn. In Oostenrijk zijn tot nu toe 55 besmettingen vastgesteld. Er is in het land nog niemand aan overleden. Oostenrijk grenst in het zuiden aan de Italiaanse regio Veneto, waar veel besmettingen zijn.

Negen overlijdens als gevolg van coronavirus in Frankrijk

In Frankrijk waren er vrijdag om 15 uur 613 bevestigde gevallen, 190 meer dan een dag eerder, zei directeur-generaal Gezondheid Jérôme Salomon. Daarvan zijn er 39 er erg aan toe, 16 meer dan een dag eerder. In Frankrijk zijn er al negen overlijdens geweest als gevolg van het nieuwe coronavirus.

Ruim zeshonderd coronapatiënten in Duitsland

Het aantal gevallen van het nieuwe coronavirus is fors gestegen in Duitsland tot 639. Dat meldt het Robert Koch Instituut, het overheidsagentschap voor besmettelijke ziekten. Rond de middag stond de balans nog op een 500-tal. De meeste gevallen komen uit Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg.

Europese ministers van Volksgezondheid bevestigen solidariteit om coronavirus aan te pakken

De Europese ministers van Volksgezondheid hebben overleg gepleegd over de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. De ministers hebben de rangen gesloten. Er komt ook meer geld voor het onderzoek naar de ontwikkeling van een vaccin. Het budget daarvoor wordt opgetrokken van 10 miljoen euro tot 47 miljoen euro.

"De laatste dagen bereikte ons het bericht dat men in een paar lidstaten een opeising van alle materiaal had gedaan. Nu blijkt dat dat is om export en de rare handel die zich voordoet in te perken. Het is goed dat nu gezegd is dat de solidariteit tussen de lidstaten blijft", meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

"Ik heb solidariteit gevoeld van de andere landen en dat doet me plezier. De solidariteit moet ook concreet zijn. De solidariteit die we nodig hebben is concreet werk maken van de problemen die op tafel liggen. Woorden zijn niet genoeg. We hebben feiten nodig. En het moet snel gaan. Daarom hebben we een grotere coördinatie gevraagd en meer snelheid", zei Roberto Speranza, de Italiaanse minister van Volksgezondheid, na afloop.

Videospeler inladen...

Frankrijk sluit crèches en scholen in departementen Oise en Haut-Rhin

In Frankrijk gaan de crèches en scholen in de departementen Oise en Haut-Rhin dicht als gevolg van het coronavirus. Dat meldt premier Edouard Philippe. De sluiting begint maandag en duurt 15 dagen.

Alles samen telt Frankrijk nu 613 coronabesmettingen. 9 mensen zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. 39 mensen liggen op de afdeling intensieve zorg.

Videospeler inladen...

Meest gelezen