De 5 beste uit de retrospectieve Maggie Smith in Cinematek

Ze is, op haar 85e, populairder dan ooit: de Britse topactrice Maggie Smith. Dat komt natuurlijk door haar aandeel in de “Harry Potter”-films en haar hilarische rol als ontembare Dowager Countess in “Downton Abbey”, bij ons te zien op Eén. Maar in de 7(!) decennia dat Dame Maggie actief was (en is), heeft ze nog veel meer onvergetelijke rollen gespeeld. Nog tot 17 mei worden haar belangrijkste films in de Brusselse Cinematek vertoond op groot scherm. Onze filmreporter Ward Verrijcken kiest de 5 grootste cinematografische wapenfeiten van Maggie Smith.

1. Sister Act (1992)

Videospeler inladen...

Buiten “Harry Potter” en “Downton Abbey” is deze muzikale komedie voor het grote publiek wellicht de meest herkenbare titel uit het oeuvre van Dame Maggie. Ze vertolkt de even angstaanjagende als hilarische Moeder Overste van een klooster in New York, waar een promiscue nachtclubzangeres (rol van Whoopi Goldberg) moet onderduiken. Deze zomer wordt “Sister act” opnieuw opgevoerd in de Londense West End, mét Whoopi in de hoofdrol, en Jennifer Saunders in de rol van Maggie Smith.

2. A Room with a View (1985)

Videospeler inladen...

Als rasechte Britse heeft Dame Maggie een grote voorliefde voor de betere kostuumfilm. En prestigieuzer wordt het niet dan deze E.M. Forster-adaptatie door de grote James Ivory, met al even klinkende namen als tegenspeelsters: Helena Bonham-Carter en Judi Dench. Smith kreeg een welverdiende Oscarnominatie voor haar foutloze vertolking van een ongetrouwde vrouw, die de liefde van haar beste vriendin wil saboteren.

3. Gosford Park (2001)

Videospeler inladen...

Agatha Christie meets Downton Abbey: deze heerlijke whodunit van de Amerikaanse topcineast Robert Altman speelt zich af op een Engels landgoed, waar de aristocratische familie bediend wordt door een legertje butlers, meiden en knechten. Smith deelt het scherm met o.a. Helen Mirren, Clive Owen en Emily Watson, maar steelt hoe dan ook de show als een ijdele, roddelende gravin.

4. The Prime of Miss Jean Brodie (1969)

Videospeler inladen...

In de jaren zestig groeide Maggie Smith uit tot een belangrijke leading lady van het Londense theater. Toen ze zich “verlaagde” om ook in films op te duiken, was het meteen raak. In dit feilloos vertolkte drama speelt de actrice de pannen van het dak als het titelpersonage: een onconventionele, en net daarom zo inspirerende, lerares op een strenge meisjeskostschool in Edinburgh. Dame Maggie won er haar eerste Oscar voor.

5. California Suite (1978)

Videospeler inladen...

Deze toneelverfilming, die zich haast volledig afspeelt in een chique hotel in Los Angeles, is een ware sterrenparade: naast Smith duiken ook Michael Caine, Bill Cosby, Richard Pryor én Jane Fonda op. De film is heel “meta” voor Dame Maggie, want ze speelt een Britse actrice die naar Californië reist omdat ze genomineerd is voor een Oscar. Voor haar diepdoorleefde vertolking won Smith  enkele maanden na de release van “California Suite” effectief de Oscar, voor Beste Bijrol.

De retrospectieve Maggie Smith loopt nog tot 17 mei in Cinematek in Brussel.

Meest gelezen