Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Britse rechtbank bevestigt: emir van Dubai liet dochters ontvoeren en bedreigde echtgenote met de dood

Sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum (70), de emir van Dubai, heeft wel degelijk twee van zijn dochters laten ontvoeren. En hij heeft ook een van zijn echtgenotes met de dood bedreigd. Dat heeft een rechtbank in het Verenigd Koninkrijk nu ook officieel bevestigd in een spraakmakende rechtszaak. De sjeik, die internationaal veel aanzien geniet, ontkent alle beschuldigingen en zegt dat het om een privézaak gaat.

De rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk is aangespannen door Haya Bint Al Hussein (45). Zij is de zesde en jongste vrouw van sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum (70), de minister-president en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten en de emir van Dubai. Vorige zomer vluchtte zij samen met haar twee kinderen Jalila (12) en Zayed (8) naar de Britse hoofdstad Londen. Aan vrienden vertelde ze dat ze zich niet meer veilig voelde en voor haar leven vreesde. Ze was te weten gekomen dat haar man twee van zijn volwassen dochters, die naar het buitenland waren gevlucht, had laten ontvoeren.

De vlucht van Haya naar Londen viel niet in goede aarde bij sjeik Al Maktoum. Hij noemde het verraad en begon de vrouw te intimideren. Op sociale media postte de sjeik meerdere teksten en gedichten waarin hij een vrouw beticht van ontrouw en bedrog. Hij liet in Londen ook een rechtszaak aanspannen om het hoederecht over zijn kinderen Jalila en Zayed terug te  krijgen.

In het kader van die rechtszaak werd een fact finding mission, een feitenonderzoek, gevoerd. De resultaten van dat onderzoek zijn nu door de rechtbank in een fact finding judgment gegoten. Sjeik Al Maktoum heeft nog geprobeerd om die resultaten niet openbaar te laten maken, maar de rechtbank is daar niet op ingegaan. "Het is een zaak van openbaar belang", oordeelde de rechter. Vandaar dat iedereen nu zwart op wit kan zien welke feiten de sjeik op zijn kerfstok heeft.

Twee zussen ontsnapt, ontvoerd en in gevangenschap

Wat er in dat fact finding judgment te lezen is, schetst allesbehalve een fraai beeld van sjeik Al Maktoum. De rechtbank in het Verenigd Koninkrijk hoorde tal van getuigen en acht op basis daarvan bewezen wat zijn ex-vrouw Haya eerder had beweerd: hij is verantwoordelijk voor de ontvoering van twee van zijn volwassen dochters en hij heeft haar ook met de dood bedreigd.

In 2000 probeerde de toen 19-jarige Shamsa uit de greep van haar vader te ontsnappen. Ze vluchtte toen ze met enkele familieleden in een landgoed van de familie in Surrey, in het Verenigd Koninkrijk, verbleef. Ze werd echter gevat in Cambridgeshire door agenten van de sjeik. Shamsa werd gedrogeerd en naar Dubai overgebracht. Daar leeft de intussen 38-jarige vrouw nog altijd in gevangenschap. Britse speurders kregen geen toegang tot Dubai om de ontvoering verder te onderzoeken.

In 2002 probeerde haar zus Latifa, toen 17, uit Dubai te vluchten uit angst voor haar vader. Die poging mislukte echter en de jonge vrouw werd voor meer dan drie jaar vastgezet. In 2018 ondernam Latifa een nieuwe poging. Ze nam een schip richting India, om zo Amerika te bereiken. Op 80 kilometer van de kust werd het schip overvallen door gewapende mannen. Latifa werd met geweld meegenomen naar Dubai, waar ze onder huisarrest zit. Ze is amper nog in het openbaar verschenen.

Vóór haar tweede ontsnappingspoging in 2018 had Latifa, nu 34, nog een 40 minuten durende video opgenomen waarin ze vertelde over de manier waarop zij en haar familie in Dubai behandeld worden. Ze getuigde over het absoluut gebrek aan vrijheid en over ernstige fysieke mishandeling, die dicht bij marteling aanleunt. De beelden verschenen online nadat Latifa opnieuw naar Dubai ontvoerd was. "Als jullie deze beelden zien, is er iets misgegaan. Ofwel ben ik vermoord, ofwel zit ik in een heel slechte situatie." De rechtbank oordeelde dat beschuldigingen van Latifa in de video geloofwaardig zijn.

Pistool op een kussen

Haya, de zesde echtgenote van sjeik Al Maktoum, geloofde aanvankelijk wat de sjeik haar vertelde over Shamsa en Latifa, namelijk dat de twee vrouwen "gered" waren en weer veilig bij hun familie waren. Maar begin 2019 begon ze steeds meer argwaan te koesteren en uitte ze ook haar bezorgdheden. Ze was ook een affaire begonnen met haar Britse lijfwacht.

Agenten van de sjeik begonnen met een lastercampagne tegen de vrouw. Zo vond Haya twee keer een pistool op haar kussen met de veiligheidspal uitgeschakeld. Er landde een helikopter naast haar woning met het dreigement haar te ontvoeren naar een afgelegen plek in de woestijn. De sjeik liet zich ook van haar scheiden zonder dat zij het wist.

Na haar vlucht naar het Verenigd Koninkrijk kreeg Haya herhaaldelijk te horen dat zij en haar kinderen nooit veilig zouden zijn in Londen.

Sjeik Al Maktoum: "Maar één kant van het verhaal"

De rechtbank in het Verenigd Koninkrijk oordeelt dat sjeik Al Maktoum een regime handhaaft waarin hij zijn twee dochters van hun vrijheid berooft. Sinds 2018 intimideert en bedreigt hij ook zijn ex-vrouw en moedigt hij anderen aan om dat in zijn naam te doen. De rechter oordeelt ook dat de sjeik niet open en eerlijk is geweest met het hof.

Sjeik Maktoum zelf heeft geen enkele zitting in de Londense rechtbank bijgewoond. Hij ontkent alles. "Als regeringshoofd was ik niet in staat om mee te werken aan het feitenonderzoek van de rechtbank. Dit heeft geleid tot een document wat onvermijdelijk maar één kant van het verhaal vertelt", klinkt het in een mededeling. "Ik wil dat de media onze privacy respecteren en niet binnendringen in ons leven in het Verenigd Koninkrijk."

"Terughoudender in relaties met de sjeik"

Het feitenonderzoek en de beschuldigingen zijn een persoonlijke blamage voor sjeik Al Maktoum, die zich als miljardair geregeld in de rijke kringen der aarde beweegt. Hij is de stichter en eigenaar van de gerenommeerde paardenrenstal Godolphin. De sjeik krijgt lof voor de manier waarop hij van Dubai een oord van luxetoerisme, ontspanning en zaken gemaakt heeft.

Mensenrechtenorganisaties verwelkomen het feitenonderzoek van de Britse rechtbank. Ze hopen dat wereldleiders voortaan wat terughoudender zijn in hun relaties met de sjeik.

Sjeik Al Maktoum en zijn vrouw Haya ontmoeten de Britse koningin Elizabeth tijdens de paardenrennen in Ascot in 2016.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen