Hoe komt het dat Belgen toch besmet met coronavirus terugkomen uit "veilige" skigebieden in Italië? 

Opnieuw zijn er landgenoten met het coronavirus teruggekomen van hun skireis in Italië. Nochtans waren de skigebieden in Italië "veilig" verklaard. Hoe komt het dat skitoeristen er dan toch met het virus besmet geraken?

Het antwoord is volgens viroloog Steven van Gucht van Sciensano niet ver te zoeken: "Het virus is in het noorden van Italië allicht veel ruimer verspreid dan de officiële statistieken aangeven. Het virus circuleert daar blijkbaar onder de radar. Er moeten mensen besmet zijn die bij de autoriteiten nog niet bekend zijn. Ook in gebieden die officieel nog virusvrij zijn. Gelukkig zijn de landgenoten die uit de skigebieden zijn teruggekeerd niet ernstig ziek. Ze vertonen slechts milde symptomen."

Met 16 in een gondel

Pierre Van Damme, epidemioloog aan de Universiteit Antwerpen, kan zich wel inbeelden hoe onze landgenoten in de skioorden besmet zijn geraakt. "Mensen zitten daar met 16 dicht opeengepakt in een gondel. Als daar iemand tussen zit die het coronavirus heeft en die persoon niest,  dan zijn er meteen meerdere mensen besmet. Hetzelfde hebben we een paar jaar geleden zien gebeuren in skioorden in Frankrijk. Daar zijn toen Belgen besmet geraakt met mazelen." 

Gelukkig zie ik dat kinderen weer te horen krijgen dat handen wassen belangrijk is.

Pierre Van Damme, epidemioloog Universiteit Antwerpen

Volgens Van Damme leert de corona-epidemie ons opnieuw hoe belangrijk hygiëne is. "Met de komst van antibiotica waren we wat nonchalant geworden. Handen wassen moest niet meer zo nodig want we hadden toch middelen om ziektekiemen klein te krijgen. Het coronavirus heeft ons wat dat betreft een lesje geleerd. Gelukkig zie ik dat kinderen weer te horen krijgen dat handen wassen belangrijk is."  

Beluister hieronder het gesprek met Pierre Van Damme in "De wereld vandaag" (en lees voort onder de audio):

Aangepast reisadvies

Vanochtend had collega-viroloog Marc Van Ranst in "De inspecteur" op Radio 2 ervoor gepleit om het reisadvies voor het noorden van Italië te verstrengen. Hij verwees naar landen als Denemarken en Nederland, die niet-essentiële reizen naar Noord-Italië afraden.

Intussen heeft de overheidsdienst Buitenlandse Zaken van ons land het reisadvies voor Italië aangepast. Schoolreizen worden beter uitgesteld, zo luidt het. Niet alleen naar het noorden, waar het virus het meest actief is, maar naar heel het land. Buitenlandse Zaken volgt daarmee het advies dat Italië zelf geeft.  

Meest gelezen