Huisartsenkring vraagt mondmaskers aan bouwbedrijven en particulieren

De huisdokters in Genk, As en Zutendaal zitten bijna door hun voorraad mondmaskers. Ze vragen nu aan aannemers, verfbedrijven en particulieren om hun voorraad te schenken aan de huisartsenkring, zodat de huisartsen zich goed kunnen blijven beschermen tegen het nieuwe coronavirus.

"Bij geen enkele leverancier kunnen we nog mondmaskers bestellen", zegt dokter Rob Smeets van de huisartsenkring Genk-As-Zutendaal. "Daarom doen we nu deze oproep naar aannemers, ververs en ook particulieren." Want ook de mondmaskers die in de bouw gebruikt worden, zijn geschikt. "Dat zijn FS P2- en FS P3-maskers. Ze worden door bouwvakkers gebruikt om zich te beschermen tegen stof. Maar ze worden eigenlijk ook door ons gebruikt", zegt Smeets.

Als de huisdokters zonder mondmaskers zitten, lopen ze het risico om zelf ziek te worden

De voorbije dagen probeerden ook heel wat burgers aan mondmaskers te geraken. "Mensen zijn ongerust, dat begrijp ik", gaat Smeets verder. "Maar als burger heeft het niet veel zin om met een mondmasker rond te lopen. Voor dokters is het wel belangrijk om die te hebben. Want als we ons niet kunnen beschermen, lopen we het risico om zelf ziek te worden en dan kunnen we geen besmette mensen meer verzorgen."

Wie mondmaskers wil schenken, kan die dit weekend binnenbrengen bij de huisartsenwachtpost aan de Jaarbeurslaan in Genk.

Meest gelezen