Wim Tollenaers en imker Philip Duts maken nieuwe waswafels
Radio 2

Primeur in Vlaanderen: in Zutendaal kunnen imkers met nieuwe machine eigen bijenwas hergebruiken

Vanaf vandaag kunnen imkers in de Lieteberg in Zutendaal terecht om hun gebruikte was te laten zuiveren en te laten smelten tot nieuwe waswafels. Dat zijn platen die imkers nodig hebben om hun bijen honing te laten maken.

De meeste imkers hebben minder dan 10 kg bijenwas per jaar die ze willen hergebruiken. Maar die hoeveelheid is te klein om te laten verwerken bij commerciële waswafelfabrikanten. Imker Philip Duts: “Veel imkers lossen dat op door hun gebruikte bijenwas te verkopen aan de handelaars. Ze krijgen in ruil een korting op de aankoop van commercieel geproduceerde waswafels. Maar die bevatten natuurlijk niet hun eigen bijenwas en er zitten soms ook pesticiden in.”

Eigen was

De nieuwe machine in de Lieteberg in Zutendaal kan ook op kleine schaal nieuwe waswafels persen. Dat zijn dunne vellen was met zeshoekige vormpjes waar de bijen hun raten op kunnen bouwen. “Het is belangrijk dat imkers hun eigen was daarvoor kunnen gebruiken”, zegt Wim Tollenaers van de Lieteberg. “Daardoor is hij zeker van een goede kwaliteit en sluipen er geen ziektes in zijn bijenkasten.” De volautomatische machine in de Lieteberg is uniek in Vlaanderen omdat hier op kleine schaal waswafels gemaakt kunnen worden. 

Meest gelezen