Videospeler inladen...

Kogel door de kerk: H.Essers mag logistiek centrum bouwen op voormalige Hörmannsite in Genk

Het Genkse logistiek bedrijf H.Essers kan dan toch uitbreiden, en dat op de site van het voormalige Hörmann. De provincie zet het licht op groen voor een omgevingsvergunning,  zodat H.Essers een nieuw logistiek centrum kan bouwen voor de opslag van geneesmiddelen. 

De provincie Limburg bevestigt de beslissing die de stad Genk een half jaar geleden al had genomen, meldt Het Belang van Limburg. De natuurvereniging BOS+ had beroep aangetekend tegen die vergunning van de stad, omdat op de Hörmann site bijna 9 hectare bos gekapt moet worden. Gedeputeerde Inge Moors (CD&V) antwoordt: "H.Essers compenseert deze ontbossing met de aanplanting van 12 hectare bos in Oudsbergen." Bovendien gebeurt de uitbreiding in een industriegebied, dat tot nog toe onbenut was. "Alle adviezen voor de uitbreiding waren ook positief", zegt Moors. 

Uitbreidingsdossier H.Essers sleept al lang aan

De uitbreiding van H.Essers sleept al lang aan. Eerder wilde het logistiek bedrijf op een andere plek uitbreiden, vlak bij de eigen site. Maar daar kwam van de Vlaamse milieubewegingen veel protest tegen, omdat er 12 hectare waardevol bos gekapt moest worden. Ook cabaretier Wouter Deprez zette zich toen in voor het behoud van het bos. In 2018 werden de plannen om op die plek uit te breiden helemaal afgevoerd. Maar nu kan H.Essers dus wel een nieuw logistiek centrum bouwen, op de voormalige Hörmannsite.  En daarmee komt er na zes jaar vermoedelijk een einde aan dit uitbreidingsdossier. 

Bos+ geeft strijd niet op

Natuurorganisatie Bos+ zal zich blijven verzetten tegen de plannen. Directeur Bert De Somviele. "We horen dat de deputatie nog geen formele beslissing heeft genomen.  Maar laat dit duidelijk zijn:  zodra duidelijk is dat ons beroep verworpen is, zullen we de vergunning aanvechten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen."

H.Essers zal ter compensatie een nieuw bos moeten aanplanten, maar volgens Bos+ kan je een bos niet zomaar op korte tijd vervangen en heeft een bestaand bos een grote waarde op het vlak van klimaat en ecologie. De natuurorganisatie vindt ook dat H.Essers te snel kiest voor ontbossen. "Zo werd eerder al het waardevolle Ferrarisbos in Wilrijk gekapt. Daarna volgden de plannen om in Genk uit te breiden en nu is er dit nieuwe ontbossingsplan op een andere plek in Genk. En dat terwijl er net in Genk heel wat industriegrond beschikbaar is."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen