Videospeler inladen...

Regering grijpt in: bedrijven met coronaproblemen mogen belastingen later betalen

De federale regering heeft een tiental maatregelen goedgekeurd om bedrijven en zelfstandigen te beschermen die economische problemen hebben door het coronavirus. Als ze hun btw-aflossing, bedrijfsvoorheffing, personenbelasting of vennootschapsbelasting moeilijk kunnen betalen, zullen ze die mogen spreiden in de tijd, of uitstellen, zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). Eerder raakte al bekend dat getroffen bedrijven ook tijdelijke werkloosheid voor hun werknemers kunnen aanvragen. 

Het gaat om gelijkaardige maatregelen die werden genomen tijdens eerdere crisissituaties, zoals bij de terreuraanslagen en eerder nog de financiële crisis. 

Bedrijven moeten wel aantonen dat hun problemen "een rechtstreeks effect" zijn van het coronavirus, zegt vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). 

Dat kan bijvoorbeeld door aan te tonen dat bestellingen geannuleerd zijn, dat de omzet gedaald is of dat producten uit China niet geleverd worden, zegt de vicepremier. 

De maatregelen kunnen morgen al starten, zegt De Croo, en kunnen "zo lang lopen dat we zien dat er effecten zijn". Hij ziet geen probleem om dergelijke beslissingen in lopende zaken te nemen. 

Tijdelijke werkloosheid

Gisteren kondigde de minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) al aan dat intussen een honderdtal bedrijven tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of om economische redenen hebben aangevraagd of gekregen, goed voor 1.500 tot 1.700 werknemers. Het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geldt tot 30 juni 2020.

De werknemers die tijdelijk werkloos worden, krijgen een vergoeding van 70 procent van hun inkomen, in plaats van de normale 65 procent. "Mijn collega, mevrouw Muylle, heeft al aangegeven dat ze wil onderzoeken hoe die impact zo goed mogelijk gecompenseerd kan worden", zegt De Croo. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen