Google Streetview

Man uit Merchtem boos omdat lokale partij foto van zijn huis bij bericht over verkrotting gebruikt

Een man uit Merchtem is naar de politie gestapt omdat een foto van zijn huis gebruikt is als illustratie bij een Facebookbericht over verkrotting en leegstand in de gemeente. De oppositiepartij Pro Merchtem wilde met het bericht de leegstand en verkrotting in de gemeente aanklagen.

De partij Pro Merchtem vraagt een hogere belasting op leegstaande en verkrotte woningen. Via een bericht op de sociale media wou de partij dat standpunt kracht bijzetten maar de daarbij horende foto was op zijn minst gezegd ongelukkig gekozen.

Het huis op de foto is immers nog altijd bewoond. Bewoner Rudy April is boos en zegt dat het huis helemaal niet verkrot is. Een deel is zelfs recent nog gerenoveerd, al geeft hij toe dat er nog werk aan is.

Schepen David De Valck (Lijst 19785) is niet te spreken over de campagne van de oppositie: "Zomaar eigendommen in het openbaar een krot noemen, doe je niet. Daar moet je omzichtig mee omspringen, dat is een taak van de administratie." (lees verder onder de foto)

Radio 2

Redenen voor leegstand

De gemeente heft wel degelijk al een belasting op leegstand en verkrotting. En er zijn ook verschillende redenen waarom een pand kan leeg staan zegt de schepen: "Sommige panden blijven vele jaren in onverdeeldheid door bijvoorbeeld discussies tussen erfgenamen. Er zijn ook mensen die naar het rusthuis gaan waarvan de kinderen niet willen verkopen alvorens de ouders overleden zijn.  Je kan dus niet zomaar op elk leegstaande gebouw een belasting hebben. Het huidige reglement werkt, we hebben momenteel vijf panden waarvan de eigenaars de belasting moeten betalen." 

Excuses

Intussen heeft Pro Merchtem de foto bij het bericht over leegstand verwijderd. De partij excuseert zich op haar Facebookpagina: "Bij de publicatie van de post om de leegstand in Merchtem tegen te gaan, is er een foto gepost die er niet thuishoorde. Wij willen ons hiervoor dan ook excuseren. We blijven bij ons punt dat leegstand en verkrotting aangepakt moet worden, maar verontschuldigen ons voor de foto die per vergissing is gepubliceerd."

Meest gelezen