Charles Onghena, Liggend mannelijk naakt, s.d. Universiteitsbibliotheek Gent, TEK.4816

Naakten in Gent of een nieuwe uitkijktoren op de Kalmthoutse Heide? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Internationale Vrouwendag

Debatten, voorstellingen, ... Er is heel wat te doen rond de Internationale Vrouwendag die zondag plaatsvindt. Zou het toeval zijn dat Kazerne Dossin in Mechelen net nu een tijdelijke expo opent waar onbekende heldinnen centraal staan?

Bekijk hieronder een van de foto's, en lees verder:

Twintigers Dorine en Diana werden in hun Afrikaanse thuisland verkracht omdat ze lesbisch zijn, ze proberen de situatie voor anderen te verbeteren vanuit Londen.

"Unsung heroes" toont foto's van de Franse fotograaf Denis Rouvre, die voor een keer geen beroemde sterren voor z'n lens haalde, maar wel vrouwen die overal ter wereld het verschil maken. Hij reisde een jaar lang rond, samen met dokters van de wereld, op zoek naar die onzichtbare sterren. Het resultaat is nog tot 17 mei te zien in Mechelen.

Op de purperen hei

Het is nog wachten tot augustus voor de Kalmthoutse Heide weer helemaal paars kleurt, maar ook zonder die typische bloemen blijft het uitzicht de moeite waard. Zondag opent een nieuwe uitkijktoren, en u bent welkom tussen 14 uur en 17 uur voor een gratis rondleiding én een drankje. 

Knipogen naar Jan Van Eyck

Kunstenaar Kris Martin (niet te verwarren met Chris Martin, de zanger van Coldplay) heeft een grote bewondering voor zijn collega Jan Van Eyck.

Terwijl de massa stormloopt voor de expo "Van Eyck. Een optische revolutie" in het Museum voor Schone Kunsten van Gent (MSK) opent in het S.M.A.K. een tentoonstelling die duidelijk knipoogt naar Van Eyck. 

Wie geen tickets kon bemachtigen voor de expo in het MSK - of geen zin heeft in lange wachtrijen - kan dus aan hetzelfde museumplein ook terecht in het S.M.A.K. voor deze eerste overzichtstentoonstelling van Martin.

Naakt!

In Gent kunt u nog tot volgende week terecht in het universiteitsgebouw Vandenhove voor een expo rond borsten en billen. Voor u met de ogen begint te draaien, het gaat hier over 19e-eeuwse naaktstudies. De expo "Strike a pose" belicht de fascinerende kunst van het tekenen naar levend model, iets waar 150 jaar geleden vrouwen zelden voor werden gevraagd. Veel naakte mannen in Gent, dus. En dat volledig gratis. 

Bekijk hieronder een van de tekeningen, en lees verder:

Achille De Martelaere, Staand mannelijk naakt, 1903-4. HoGent School of Arts - KASK: Kunstenarchief, 7127.

Meer naakt!

Stomende verhalen uit de hamam krijgt u zaterdag te horen in "Het huis van de culturen" in Molenbeek. De expo "Hammam. Steaming stories" gunt de bezoeker naar eigen zeggen een zeldzame blik door het sleutelgat van de hamam.

De gratis tentoonstelling focust op de badgewoontes in Marokko en België aan de hand van voorwerpen, geuren, verhalen en foto's. Een hamambezoek is (helaas) niet inbegrepen.

Nóg meer naakt!

Grapje. Maar op de 50 kunstwerken van Kamagurka die dit weekend nog te zien zijn bij Galerie Art Depot in Keerbergen zullen vast en zeker wel ergens naakten staan. Kamagurka toont (en verkoopt) cartoons, litho's en een paar schilderijen. Prettig weekend!

Meest gelezen