Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Paus aanvaardt het ontslag van Franse kardinaal Barbarin, nu hij vrijgesproken is van toedekken seksueel misbruik

Paus Franciscus heeft het ontslag van aartsbisschop Philippe Barbarin (69) aanvaard. Barbarin diende vorig jaar al zijn ontslag in, nadat hij in de rechtbank veroordeeld werd voor het toedekken van seksueel misbruik binnen zijn bisdom. Toen weigerde de paus het ontslag. Eind januari werd Barbarin in beroep wel vrijgesproken. Hij was de aartsbisschop van Lyon.

Na zijn veroordeling in maart 2019 liet Barbarin weten onmiddellijk ontslag te zullen nemen, maar de paus weigerde dat te doen, omdat Barbarins advocaten nog in beroep zouden gaan tegen de beslissing. De paus stond wel toe dat Barbarin zich terugtrok, en het dagelijks bestuur van het bisdom liet uitvoeren door zijn nummer twee.

Afgelopen januari werd Barbarin in beroep vrijgesproken en de bisschop liet weten toch zijn ontslag opnieuw aan te bieden bij de paus, en die heeft dat nu wel geaccepteerd. Barbarin zei dat zijn aartsbisdom Lyon de mogelijkheid gaf om met een "nieuw hoofdstuk" te beginnen. De paus benoemde voorlopig nog geen nieuwe aartsbisschop.

(Lees verder onder de foto)

Barbarin tijdens zijn proces in januari.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In de jaren 80 en 90 had Bernard Preynat, een priester in het bisdom van Barbarin, jongens misbruikt bij de scouts. Barbarin was daarvan op de hoogte, maar deed niets met de klacht. Preynat zelf kon nog een jaar aanblijven als priester. 

Op Twitter bedankte de kardinaal iedereen binnen het bisdom van Lyon.

Meest gelezen