Videospeler inladen...

EU-ministers voorlopig niet bereid om met meer geld over de brug te komen voor vluchtelingen in Turkije

Aan de Turks-Griekse grens in de buurt van de Turkse grensstad Edirne blijft de situatie gespannen. Ook vandaag hebben de Griekse politie en militairen traangas en het waterkanon gebruikt tegen migranten en vluchtelingen die Griekenland binnen wilden geraken. Maar ook vanaf de Turkse kant wordt traangas ingezet in de richting van de Griekse ordediensten. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn voorlopig niet bereid om Turkije meer geld toe te zeggen voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije.

Duizenden migranten en vluchtelingen zitten al dagenlang vast in het grensgebied tussen Turkije en Griekenland, in de buurt van de Turkse stad Edirne. Ze trokken erheen of werden er met bussen heen gebracht nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eind vorige week had beslist dat hij migranten en vluchtelingen in zijn land niet langer zou tegenhouden aan de grens met de EU. Hij nam die beslissing om de EU onder druk te zetten om meer geld voor de opvang los te krijgen, en diplomatieke steun voor Turkije in de Syrische burgeroorlog. 

Maar de EU is voorlopig niet van plan om Turkije meer geld toe te zeggen voor de opvang van Syrische oorlogsvluchtelingen in Turkije. Dat is gebleken uit een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Zagreb (Kroatië). Een aantal landen had zich daar gisteren wel toe bereid verklaard op voorwaarde dat Turkije de grens met Griekenland weer zou afsluiten, maar voorlopig is het nog niet aan de orde.

"Migranten aansporen om op een illegale manier te proberen de grenzen met de EU over te steken, is geen aanvaardbare manier voor Turkije om meer steun te vragen van de EU", zei Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid.

Tegelijkertijd vindt Borrell dat Ankara moet stoppen met de verspreiding van valse berichten. "Het nieuws over de Europese grenzen die open zijn is vals. Als we ernstige situaties willen vermijden, moeten de mensen de waarheid weten. Zeg hen niet dat de grenzen open zijn en dat al honderden mensen zijn overgestoken, stop dat spel."

Traangas en waterkanon

Intussen houdt Griekenland zijn grenzen echter potdicht. Politie en militairen houden migranten en vluchtelingen tegen die proberen de grens over te steken.

Ook vandaag hebben ze daarbij traangas en het waterkanon ingezet. 

Vanaf de Turkse kant werd dan weer traangas gespoten in de richting van de Griekse ordediensten. Turkije heeft ook aangekondigd dat het 1.000 extra agenten naar de grens zal sturen om te beletten dat de Grieken migranten en vluchtelingen die het land binnenraakten, terugduwen naar Turkije.  

Gestrand aan de grens

Intussen zijn nog altijd duizenden migranten en vluchtelingen gestrand in het Turkse grensgebied. Velen brengen de nacht door in de open lucht, of in leegstaande gebouwen of geïmproviseerde tentjes. 

De voorbije dagen werd gezegd dat de Turkse politie hen tegenhield om terug te keren naar hun woningen in Istanbul of elders in Turkije. Maar buitenlandse journalisten zeggen dat er vandaag wel minstens één bus is vertrokken uit het grensgebied. Waarheen is niet duidelijk.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Volgens de Griekse regering zijn in enkele dagen tijd al zo'n 35.000 mensen tegengehouden die illegaal de grens wilden oversteken. Volgens Turkije hebben de Grieken zeker twee migranten en vluchtelingen gedood die de grens wilden oversteken. Buitenlandse journalisten bevestigen dat, maar Athene zegt dat het gaat om "fake news". 

Lesbos

Op de Griekse eilanden in de buurt van Turkije raakte de situatie de afgelopen weken al enkele keren verhit. Boze inwoners hebben genoeg van de overlast die de vele duizenden migranten en vluchtelingen in en rond de overbevolkte opvangkampen veroorzaken.

Griekenland wil deze maand nog 2.000 mensen weghalen uit de kampen op de eilanden in de Egeïsche zee. Volgens premier Mitsotakis is er een plan klaar om het vluchtelingenprobleem op de eilanden voor het einde van het jaar op te lossen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de toestand op Lesbos (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Buitenlandse Zaken roept op tot grote waakzaamheid op Griekse eilanden

Buitenlandse Zaken dringt aan op "grote waakzaamheid" bij reizigers die naar de eilanden in de Egeïsche Zee trekken waar zich de zogenaamde hotspots bevinden. Dat blijkt uit een aangepast reisadvies voor Griekenland dat vrijdag is gepubliceerd.

"Wegens de huidige spanningen met betrekking tot de migratiecrisis, is grote waakzaamheid geboden wanneer u naar Egeïsche eilanden reist met hotspots (Lesbos, Chios, Samos, Leros, Kos). Eenmaal daar, vermijd u beter de omgeving van vluchtelingenkampen", zo staat in het aangepaste reisadvies.

Volgens Buitenlandse Zaken wordt op de eilanden "een grote toevloed van migranten" waargenomen, die per boot aankomen vanaf de Turkse kust. De situatie op de eilanden met de reeds overbevolkte hotspots is bijzonder gespannen sinds de Turkse regering vorig weekend liet verstaan dat ze migranten en vluchtelingen niet langer zou tegenhouden indien ze naar de Europese Unie willen doorreizen.

België stuurt hulpgoederen

België stuurt via het noodmechanisme B-FAST voorts familietenten, veldbedden en winterdekens naar de Grieks-Turkse grens. Griekenland had deze week Europese hulp ingeroepen om te helpen bij de humanitaire noodtoestand aan de grenzen met Turkije. Daar hebben zich de voorbije dagen duizenden mensen verzameld nadat de Turkse regering had laten verstaan dat het migranten die naar de Europese Unie willen niet langer zou tegenhouden.

In het kader van het Europese civielebeschermingsmechanisme vertrekken vanavond 64 familietenten met wintercoating, 101 veldbedden en 4.320 winterdekens naar de getroffen regio. Deze goederen zullen binnen enkele dagen door de Belgische ambassade in Athene worden overhandigd aan de Griekse civiele bescherming.

VRT-journaliste Mieke Strynckx is momenteel op Lesbos. Bekijk en beluister hieronder haar verslag:

Videospeler inladen...

Bekijk hier ook het verslag van "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen