copyright the_burtons 2019

Bouwplannen? Renoveren? Bekijk hier of u wel alle premies gebruikt waar u recht op heeft 

Wie geregeld met zijn neus boven de bouwplannen hangt, weet dat het overzicht vaak zoek is in het spinnenweb van alle mogelijke bouw-, sloop- en renovatiepremies. VRT NWS dook in alle opties, en biedt een handig overzicht. Des te nuttiger als u vandaag of morgen nog het laatste weekend van Batibouw meepikt. 

1

Premies voor een dak of zolder

Uw dak of zolder renoveren? Dan heeft u misschien recht op twee premies. De eerste is een "energiepremie" van netbeheerder Fluvius voor isolatie van daken en zolders. Uw woning moet dan wel ouder zijn dan 14 jaar (bouwvergunning vóór 2006).

Wie zelf de isolatie plaatst, kan 2 euro per vierkante meter krijgen. Schakelt u een aannemer in, wordt dat 4 euro per vierkante meter, en er is ook nog een hoger sociaal tarief. Voorwaarde is wel dat de isolatie een bepaalde Rd-waarde haalt, en dat u de aanvraag ten laatste een jaar na de factuurdatum indient. Meer info.

Is uw woning nog ouder (ouder dan 30 jaar) en wil u het dak renoveren? Kijk zeker ook eens naar de “renovatiepremie categorie 2” voor daken van Wonen Vlaanderen. De overheid betaalt 20 tot 30 procent terug van werken aan de dakstructuur.

Dat kan over heel wat soorten ingrepen gaan: van volledige vernieuwing, tot een aanpassing om het dak tegen vocht te beschermen, dak- of zolderisolatie en nieuwe dakramen. Let wel, uw inkomen mag daarvoor niet te hoog liggen, en u moet binnen de twee jaar na de factuurdatum een aanvraag indienen. Meer info.

2

Premies voor muren en funderingen

De meest algemene premie voor ruwbouw is een “renovatiepremie categorie 1” van Wonen Vlaanderen. Daarvoor moet uw woning wel minstens 30 jaar oud zijn. De premie kan uitgekeerd worden voor funderingen van muren, nieuwe binnenmuren, maar ook vochtproblemen of gevelisolatie.

20 tot 30 procent van die kostprijs kan worden terugbetaald, al hangt het ervan af of uw inkomen niet te hoog ligt. Let op: de premie moet ten laatste twee jaar na de factuurdatum worden aangevraagd. Meer info.

Specifiek voor wanneer u isolatie plaatst bij een buitenmuur, is er nog een “energiepremie” van netbeheerder Fluvius. Zij betalen 5 tot 15 euro terug per vierkante meter, afhankelijk of die geplaatst wordt in een spouwmuur -een “dubbele” muur- (5 euro), of aan een gewone buitenmuur (15 euro). Er is ook een sociaal tarief.

De isolatie moet wel door een aannemer geplaatst worden, en moet aan bepaalde waarden voldoen. Ook moet uw woning minstens 14 jaar oud zijn (bouwvergunning vóór 2006). U heeft één jaar de tijd na de factuurdatum om de premie aan te vragen. Meer info.

3

Premies voor ramen en deuren

Van plan om uw ramen of deuren te vernieuwen, en is uw woning ouder dan 30 jaar? Dan heeft u misschien wel recht op een “renovatiepremie categorie 3” voor buitenschrijnwerk. De overheid kan 20 tot 30 procent van de kostprijs terugbetalen, al hangt dat wel af van uw inkomen en uw situatie.

Beglazing moet altijd “isolerende hoogrendementsbeglazing” zijn, wat de warmte meer binnen houdt, en u moet de premie binnen de twee jaar na de factuurdatum aanvragen. Meer info.

Voor beglazing is er ook een “energiepremie” van Fluvius, die 8 euro per vierkante meter betalen als u aan de voorwaarden voldoet (56 euro binnen het sociaal tarief, raamprofielen tellen niet mee). Zo moet uw huis minstens 14 jaar oud zijn (bouwvergunning vóór 2006), moet een aannemer de beglazing plaatsen, en moet het ook hier gaan om hoogrendementsglas, met een bepaalde U-waarde.

De premie kan uitgekeerd worden voor nieuwe ramen, maar ook voor bijvoorbeeld lichtkoepels. Veranda’s vallen er niet onder. Vraag hem ten laatste één jaar na de factuurdatum aan. Meer info.

4

Premies voor een vloer of kelder

Als u een vloer of het plafond van een kelder wil isoleren, heeft u misschien recht op een “energiepremie” van Fluvius: 6 euro per vierkante meter isolatie , 9 euro voor wie binnen het sociaal tarief valt. Uw woning moet daarvoor wel minstens 14 jaar oud zijn (bouwvergunning vóór 2006), de isolatie moet geplaatst worden door een aannemer en aan bepaalde Rd-waarden voldoen. U heeft één jaar de tijd na de factuurdatum om de premie aan te vragen. Meer info.

5

Premies voor verwarming, sanitair of elektriciteit

Zonnepanelen worden al een aantal jaar niet meer gesubsidieerd, maar Fluvius heeft verschillende “energiepremies” voor andere verwarmingsinstallaties die werken met duurzame energie. De hoogste premies zijn voor een warmtepomp, tot 4.000 euro voor een pomp die warmte uit de grond haalt. Let wel, voor andere types warmtepompen is de premie een pak lager, en er gelden nog voorwaarden zoals een Europees productlabel.

Voor een zonneboiler (een plaat of buizen op het dak) betaalt de netbeheerder maximaal 2750 euro premie, afhankelijk van de oppervlakte.

En dan is er nog een (kleinere) premie voor een warmtepompboiler die warm water voorziet voor een bad of een douche. Zo’n boiler werkt op warmte uit het huis, of elektriciteit van zonnepanelen, en u kan er een premie van 300 euro voor krijgen. Die laatste premie kan dan weer niet gecombineerd worden met een premie voor een zonneboiler, en voor wie al een premie voor een warmtepomp heeft gekregen. Er is ook was haast geboden, want de premie verdwijnt in 2024.

De drie premies (warmtepomp, zonneboiler, warmtepompboiler) kunnen enkel geplaatst worden als uw woning minstens 6 jaar oud is (bouwvergunning vóór 2014). Voor oudere woningen –ouder dan 30 jaar- heeft de overheid de “renovatiepremie categorie 4”. Die is bedoeld voor verwarmingsinstallaties, maar geldt ook voor stroom of een nieuwe badkamer. De premie dekt 20 tot 30 procent van (een deel van) de kostprijs, tenminste als uw loon niet te hoog is.

Er valt dus van alles onder die “renovatiepremie”: van een nieuwe verwarmingsketel tot rookmelders, maar ook een nieuwe aansluiting op het stroomnet, of een nieuwe badkamer. De “renovatiepremie” moet ten laatste twee jaar na de factuurdatum worden aangevraagd.

Voor u begint te juichen: een bubbelbad wordt er niet door gedekt. En nee, ook warmtepompen of zonneboilers worden hiermee niet betaald, want die vallen onder de “energiepremie” van Fluvius. Meer info.

6

Belastingvoordelen

Hierboven staan enkel premies, dat wil zeggen een concreet bedrag voor een bepaalde renovatie. Maar er zijn ook meer algemene belastingvoordelen die het prijskaartje van uw werken gevoelig kunnen doen dalen.

Het bekendste daarvan is de btw-verlaging voor renovaties van 21 naar 6 procent. Die verlaging geldt enkel voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar. Wie sloopt en heropbouwt (zie hieronder) betaalt wél de volle 21 procent, behalve in bepaalde steden.

Koopt u een woning en geeft u die binnen de vijf jaar een “update” waardoor het gebouw veel zuiniger omgaat met energie? Dan heeft u misschien ook recht op de voordelen van een “ingrijpende energetische renovatie” (IER): 5 in plaats van 6 procent registratierechten.

Als uw woning bij die renovatie ook nog eens een bepaald energiepeil (E-peil) haalt, krijgt u vijf jaar korting op uw onroerende voorheffing. Bekijk hier alle voorwaarden voor zo’n IER, voor verlaagde registratierechten en een vermindering van de onroerende voorheffing.

Ook voor nieuwbouw kan zo’n korting op de onroerende voorheffing. Maar daar zijn de eisen rond energiezuinigheid veel strenger. Meer info.

Specifiek voor mensen die het financieel moeilijk hebben, is er nog de renteloze energielening van maximaal 15.000 euro. Voor huurders in een kwetsbare situatie is er bovendien de “huur- en isolatiepremie”: als u aan de juiste voorwaarden voldoet, betaalt Fluvius een premie voor werken aan ramen, het dak, of spouwmuren. Er wordt dan een projectpromotor aangesteld die een aannemer zoekt en de premies aanvraagt.

7

Voordelen voor wie een woning sloopt

Soms is er niets meer aan te vangen met een woning, en moet die tegen de vlakte. Voor u de sloophamers bovenhaalt, kijk toch zeker eens of u recht heeft op de btw-verlaging (6 in plaats van 21 procent).

Er zijn een paar voorwaarden: uw woning moet minstens 10 jaar oud zijn, na heropbouw enkel gebruikt worden als privéwoning, en in één van de dertien centrumsteden liggen (Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas), of in Brussel.

Buiten die centrumsteden bestaat er wel de “sloop- en heropbouwpremie” van 7.500 euro. U heeft maar drie maanden de tijd om de premie aan te vragen, nadat u een “vergunning voor afbraak en herbouw” heeft aangevraagd.

Vanaf 2021 zullen er ook lagere registratierechten (5 procent) gelden als u een woning koopt die gesloopt en heropgebouwd wordt.

Premies combineren

De premies bestaan uit twee grote groepen. De eerste groep “renovatiepremies” van Wonen Vlaanderen zijn bedoeld voor mensen met een inkomen onder een bepaalde grens, en ze gelden enkel als uw woning 30 jaar oud is. Ze kunnen wel dienen voor heel veel soorten werken (details hierboven).

Voor de “energiepremies” van netbeheerder Fluvius gelden dan weer geen voorwaarden rond inkomen, maar die zijn beperkt in bedrag en specifiek toegespitst op bepaalde werken.

Iedereen mag die twee soorten premies (renovatiepremies en energiepremies) vrij combineren. Binnen de renovatiepremies mag u er maximaal 2 combineren (max 10.000 euro) iedere tien jaar.

Bij energiepremies bestaat dat maximum niet. Meer nog, als u drie energiepremies combineert – drie werken binnen de 5 jaar die uw woning energiezuiniger maken – kan u zelfs een “bonus” krijgen.

Die totaalrenovatiebonus loopt op van 1.250 euro bij 3 investeringen tot 4.750 voor 7 investeringen. Voor appartementen liggen de bedragen lager.

U kan ook op een andere manier combineren: door samen te werken. Zeker in appartementsgebouwen is die burenpremie een bijkomende win, al komt die niet terecht in uw eigen portemonnee: vanaf 10 woningen (ook appartementen) die meedoen gaat er 4.000 euro naar een coach die een aannemer zoekt, en de juiste premies voor uw renovaties regelt. 

Niet wijzer?

Raakt u er niet wijs uit, uit al die premies? Dat is niet zo vreemd. Ook energieminister Zuhal Demir (N-VA) wil het systeem vereenvoudigen. Tegen 2024 moet er één overkoepelende "woningrenovatiepremie” komen.

Wie het toch niet opgeeft, kan best eens kijken op de Woningpas. Dat is een soort online “paspoort” van uw woning. Als u inlogt met uw identiteitskaart of smartphone, kan u daar premie-tips bekijken specifiek voor uw woning, tenminste als die een energieprestatiecertificaat (EPC) heeft.

Wie liever face to face begeleid wordt, kan terecht in één van de 19 energiehuizen in Vlaanderen. Zij geven gratis advies voor, tijdens en na renovatiewerken.

Meest gelezen