Twee neven uit Hoogstraten tellen patrijzen met verfijnde voetbalmegafoon

Fons Martens (64) en zijn neef Louis (67) tellen dit jaar 300 patrijzen aan de hand van een omgebouwde megafoon. Door het lokgeluid van een mannetjespatrijs af te spelen, reageren de vogels. De tellingen zijn belangrijk om te weten hoeveel patrijzen er gedood moeten worden om overpopulatie tegen te gaan.

Er komen als maar meer patrijzen voor in de Noorderkempen. Neven Fons en Louis Martens uit Hoogstraten rijden elk voor- en najaar rond om de vogels te lokaliseren. “Wij hebben twee telmomenten per jaar”, vertelt Fons. “De najaarstelling gebeurt met warmtebeeldcamera’s en met de telling van het voorjaar gebruiken we een megafoon die de lokroep van de patrijs afspeelt.”

De patrijsmegafoon

De megafoon met patrijsgeluiden werd samengesteld voor de neven. “Wij kochten feloranje voetbalmegafoons”, vertelt Fons. “Die werden groen gespoten en er werd een MP3 met dierengeluiden op vast gemaakt.”

Door het geluid van de mannetjespatrijs af te spelen, reageren de patrijzenkoppels. Zij willen hun territorium verdedigen en reageren dus op de lokroep van de megafoon. “We hebben er meer dan 300 geteld”, zegt Fons trots. “Nadat we begonnen zijn met het beheren van de dieren in de omgeving, is de patrijs in een echte opmars.”

Jagen voor het welzijn van wild

Fons en Louis beheren een gebied in Hoogstraten, dicht bij de Nederlandse grens.“Wij zien die dieren heel graag en daarom doen we ook aan het beheer van onze gebieden”, zegt Fons. “We zorgen ervoor dat het wild zich goed voelt in het veld en dat ze zich kunnen voortplanten.” Dat beheer maakt ook dat de twee heren ook jaarlijks op patrijzen jagen.

“Jagen op sommige dieren hoort bij het beheren van het grondgebied”, vertelt Fons. “Door de tellingen weten we hoeveel dieren er zijn, dus weten we ook hoeveel dieren we moeten schieten om overpopulatie tegen te gaan."  Als er te veel van één bepaalde diersoort is, dan brengt dat anderen in gevaar.  Vorig jaar werden er 22 patrijzen van de bijna 300 neergeschoten. "Verder dan het afgesproken getal gaan we niet.”

Meest gelezen