Royals op zondag: de "corona-editie" met of zonder handschoenen, de (misplaatste) niesbui en de plotse vrije dag

Iedereen moet waakzaam zijn met het nieuwe coronavirus, ook royals in binnen- en buitenland ontsnappen er niet aan. Ze komen met bijzonder veel mensen in contact. Hoe gaan zij om met Covid-19? Voorzichtig, met humor of nemen ze het zekere voor het onzekere?  

Handschoenen tot boven de polsen

De Britse koningin Elizabeth II deelde deze week lintjes uit op Buckingham Palace aan verdienstelijke Britten. Business as usual, ware het niet voor één detail: de Queen droeg witte handschoenen om de eretekens op te spelden en handen te schudden. Het paleis wilde niet bevestigen of het uit voorzorg was voor het nieuwe coronavirus. "Het is niet ongebruikelijk dat ze handschoenen draagt op publieke activiteiten", luidde het. En dat klopt, maar de Queen draagt er anders geen bij dergelijke huldigingen. 

Het is alleszins geen onverstandige beslissing. De Queen wordt in april 94 jaar en kan een virus missen als kiespijn. De eretekens worden meestal uitgedeeld aan een 60-tal personen en die brengen ook nog eens vrienden of familie mee. Dat is aardig wat volk samen in de balzaal van Buckingham Palace.

Hertogin "in quarantaine"

Ook Camilla Parker Bowles (72), de hertogin van Cornwall en de vrouw van de Britse kroonprins Charles, droeg zwarte handschoenen toen ze in Londen het Transport Museum bezocht en ze deed het paar niet uit. In tegenstelling tot Charles die met blote handen iedereen begroette. Tijdens de rondleiding tussen oude bussen, trams en metrostellen kroop Camilla in een eenpersoonsschuilkelder uit de oorlog. "Kijk, ik isoleer mezelf", grapte ze.

2020 Getty Images

Grappig of beledigend?

De Britse prins William kon uiteraard niet achterblijven. Op 3-daags bezoek in Ierland benadrukte hij met de knipoog dat hij en zijn vrouw Kate Middleton het coronavirus kwamen "verspreiden". "Sorry, we houden het in de gaten, laat maar weten als we moeten stoppen", zei de prins. Hij deed daarbij alsof hij moest niezen (bekijk hieronder de video). 

Video player inladen...

Tegen een ambulancier vertelde de prins: "Iedereen die jij behandelt, denkt zeker dat ze het coronavirus hebben en doodgaan? Terwijl jij denkt: nee hoor, je hoest gewoon een beetje. Is het niet te dramatisch allemaal? Wordt het niet een beetje gehypet door de media." Niet iedereen kon echter met Williams humor lachen. De tabloids of populaire Britse kranten spreken over een "belediging", omdat er al dodelijke slachtoffers vielen.

Geen school, geen diner

Het Zweedse prinsesje Estelle (8), dochter van kroonprinses Victoria en prins Daniel, mocht thuisblijven van school. Haar privéschool Campus Manilla in Djurgården (Stockholm) ging dicht, omdat een van de leerlingen positief testte op het coronavirus. De school laat weten dat de leerling die besmet is niét Estelle is. Verschillende leerlingen uit de school bleven al vrijwillig in quarantaine thuis omdat ze in risicogebieden leven.

Koning Carl Gustaf, prinses Estelle, prinses Victoria en prins Daniel.

De grootouders van Estelle, koning Carl Gustaf en koningin Silvia, stelden al een diner op het koninklijk paleis uit. In een officiële mededeling valt te lezen: "om de genodigden te beschermen".  

Staatsbezoek aan Italië uitgesteld

Koning Filip en koningin Mathilde zien hun staatsbezoek aan Italië eind deze maand uitgesteld naar "een latere datum in ideale omstandigheden".

Het bezoek was gepland van 23 tot en met 25 maart maar het Zuid-Europese land wordt echt geplaagd door corona, met duizenden besmettingen en tientallen doden. "De huidige fase in de epidemie en de nieuwe noodmaatregelen door de Italiaanse autoriteiten maken het niet mogelijk om het programma uit te voeren", meldt het Belgische hof. Op dat programma stonden onder meer twee dagen Rome en één dag Milaan.

Het is de eerste keer sinds hun kennismakingsbezoek in 2014 dat Filip en Mathilde de officiële residentie van de president zouden bezoeken. Toen troffen ze Giorgio Napolitano op het Palazzo del Quirinale in Rome. Filip en Mathilde vertoeven geregeld in Italië in hun vrije tijd.

Filip en Mathilde in 2014 bij de Italiaanse president (midden).

Dan maar geen handen schudden

Het staatsbezoek van de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Indonesië gaat wel door. Het koninklijke paar trekt van dinsdag tot vrijdag naar de steden Jakarta en Yogyakarta op Java en de eilanden Kalimantan en Sumatra. De Nederlandse minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) gaat niet mee. Hij heeft werk zat met de strijd tegen het nieuwe coronavirus in eigen land.

In Indonesië zijn er al zeker twee besmettingen genoteerd. De patiënten liggen in een ziekenhuis. Tijdens het staatsbezoek van Willim-Alexander en Máxima kunnen er indien nodig aanpassingen doorgevoerd worden. Het Nederlandse gezelschap kan er bijvoorbeeld vanaf zien om bij de vele ontmoetingen handen te schudden.

Mary annuleert reis naar Parijs

De Deense kroonprinses Mary is niet naar Parijs gereisd voor het Global Forum on Environment van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Het forum werd vanwege het coronavirus op kleinere schaal georganiseerd. Het gedeelte waaraan Mary zou deelnemen was daarom geschrapt.

Prinses Mary (vooraan) twee jaar geleden voor de OESO in Parijs.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen