Videospeler inladen...

Zesde 24-uursstaking in Belgische gevangenissen, maar slechts in de helft van de gevangenissen minimale dienstverlening

Voor de zesde vrijdag op rij wordt er vandaag gestaakt in de Belgische gevangenissen. De cipiers protesteren tegen de manier waarop minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de minimale dienstverlening heeft doorgevoerd. Vandaag is de eerste staking waarbij die minimumdienstverlening effectief van kracht is, maar slechts in de helft van alle Vlaamse en Brusselse gevangenissen is de afgesproken mimimumbezetting volledig aanwezig.

Sinds 2017 wordt er in ons land gedebatteerd over de minimale dienstverlening tijdens gevangenisstakingen. Een jaar geleden werd de wet goedgekeurd in het parlement, België was daarmee het voorlaatste land in Europa waar dat gebeurde. Enkel in Albanië bestaat het systeem niet.

Na de goedkeuring van de wet moest er natuurlijk bepaald worden hoe die minimumdienst er dan concreet moest uitzien. Bijvoorbeeld, hoeveel cipiers er op een stakingsdag toch moeten werken.

Dat overleg verliep de voorbije maanden niet van een leien dakje. Het sociaal overleg blokkeerde en sinds eind januari wordt er wekelijks gestaakt. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkte het systeem verder uit, zonder finaal akkoord van de bonden. "Een pure aanval op het stakingsrecht", klonk het daar. Vandaag wordt er dan ook voor de zesde vrijdag op rij 24 uur lang gestaakt.

Afspraken worden maar in helft van de gevangenissen gerespecteerd

Deze staking is de allereerste waarbij de regels van de minimumdienstverlening effectief van toepassing zijn. Maar die worden niet in alle gevangenissen gerespecteerd. "In de helft van de Brusselse en Vlaamse gevangenissen is de afgesproken mimimumbezetting volledig aanwezig", zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. "In een aantal gevangenissen is maar de helft van de afgesproken mimimumbezetting aanwezig."

In een aantal gevangenissen is maar de helft van van de afgesproken minimumbezetting aanwezig.

Kathleen Van De Vijver, woordvoerster Gevangeniswezen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is al bij al tevreden met deze cijfers. "Het verbaast me niet dat er in een aantal gevangenissen op zo'n principiële stakingsdag als deze niet voldoende mensen aanwezig zijn. Bovendien kunnen we maar vanaf het 49ste stakingsuur mensen verplichten om te komen werken, dus we werken de eerste twee stakingsdagen eigenlijk met een vrijwillige verplichting. Dat wisten we, dat was het compromis dat we met de vakbonden bereikt hebben."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Vakbonden te weinig betrokken?

De minister benadrukt ook nog eens dat het niet klopt dat hij de vakbonden niet betrokken heeft bij het overleg. "De vakbonden hebben aan de overleggen in de gevangenissen dikwijls niet willen deelnemen, dus daar was niet altijd goede wil. In die zin was ik van oordeel dat we vooruit moesten met de geit. Het systeem wordt ten laatste binnen een jaar geëvalueerd, dus als het niet goed werkt, kunnen we altijd, in overleg met de vakbonden, verbeteringen aanbrengen.

De vakbonden hebben dikwijls niet willen deelnemen aan het overleg, dus daar was niet altijd goede wil.

Koen Geens, minister van Justitie (CD&V)

Meest gelezen