Uitvoering doodstraf Nathaniel Woods eerst opgeschort door Amerikaans Hooggerechtshof, maar dan toch uitgevoerd

De 43-jarige Nathaniel Woods zou gisteravond geëxecuteerd worden voor betrokkenheid bij de moord op drie politieagenten in 2004, maar het Hooggerechtshof schortte de uitvoering van zijn doodstraf enkele minuten vóór de executie op. Later kwam het hof terug op die beslissing en werd Woods alsnog geëxecuteerd. 

De veroordeling van Nathaniel Woods was controversieel. In 2005 werd hij veroordeeld voor moord met voorbedachten rade, maar het is bekend dat hij zelf de moorden niet gepleegd heeft. 

Zijn vriend schoot de agenten dood

Het is namelijk zijn vriend Kerry Spencer die de agenten heeft doodgeschoten. Ze zaten samen in een huis waar drugs gedeald werden, toen de politie binnenviel. Volgens Spencer schoot hij op de politieagenten, terwijl Woods op de vlucht sloeg.

Maar de openbaar aanklager vond dat Nathaniel Woods direct betrokken was bij de dood van de drie politieagenten, ook al loste hij niet de fatale schoten. De jury volgde hem daarin. In Alabama is die betrokkenheid voldoende om de doodstraf te krijgen.

Ook Kerry Spencer kreeg de doodstraf, maar wacht nog op de uitvoering ervan.

Nathaniel Woods

Uitstel van executie

Enkele uren vóór de executie dienden de advocaten van Woods een verzoek in bij het Hooggerechtshof om de doodstraf op te schorten. 91.000 mensen hebben dat verzoek ondertekend, onder meer op aangeven van Kim Kardashian, die het publiekelijk opnam voor Woods. Ook de oudste zoon van  Martin Luther King, een bekend mensenrechtenactivist, had zich voor die zaak ingezet. 

Het Hooggerechtshof besloot dat verzoek te beoordelen en beval een tijdelijk uitstel van de executie.

Enkele uren later werd het verzoek tot uitstel dan toch afgewezen. Om 21.01u is de dodelijke injectie toegediend. 

Meest gelezen