Uurtje langer slapen positief voor studenten journalistiek aan PXL: “Ze zijn actiever in de les en presteren beter op examens”

Studenten van de opleiding Journalistiek aan de PXL-hogeschool in Hasselt behalen betere resultaten door een uurtje langer te slapen. De hogeschool veranderde vorig jaar hun lessenrooster en merkt nu dat de studenten frisser en actiever in de les zitten. 

Bij de start van het academiejaar in september vorig jaar PXL Hasselt de start van de lesuren in de richting Journalistiek met één uur verlaat. In plaats van half negen starten de lessen dit schooljaar om half tien. De hogeschool heeft vastgesteld dat een uur later beginnen een positief effect heeft op de studenten. 

Ruim 5% verbeterd

De examenperiode van januari is gepasseerd en daaruit blijkt dat het uurtje langer slapen de examenresultaten positief beïnvloedt. “De studenten die ASO hebben gevolgd in het middelbaar, doen het even goed als andere jaren. Maar de studenten met een TSO -en KSO diploma scoren ruim 5% beter,” zegt Veerle Schuyten, departementshoofd Media & Toerisme. 

Ook de productiviteit van de studenten verhoogt in de lessen. “Onze studenten zijn beter uitgeslapen waardoor ze actiever deelnemen aan de lessen en ze geven zelf aan dat ze beter kunnen werken aan hun opdrachten.” 

We bekijken nog of we het gaan toepassen op alle richtingen
Veerle Schuyten

Veel studenten gaan nu ook wel een uurtje later slapen. Dus het aantal geslapen uren blijft vaak dezelfde. Maar dat zou geen invloed hebben op de fitheid van de studenten. “Uit onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt of je wat later gaat slapen of niet. Het is vooral dat extra uurtje ’s morgens dat je fitter maakt.”

Langer slapen voor alle richtingen

De hogeschool is wel voorzichtig, want de resultaten zijn maar gebaseerd op één examenperiode. “Op sommige Britse en Amerikaanse scholen doen ze het al jaren en daar werpt het echt zijn vruchten af,” zegt Schuyten. “Natuurlijk hangen examenresultaten wel af van een heleboel meer factoren dan enkel uitgeslapen zijn.” 

PXL-hogeschool gaat ook de komende academiejaren door met het latere startuur.  “We zetten het zeker verder in de richting Journalistiek, want we zien dat het de moeite is. Of we het ook gaan toepassen in andere richtingen, is nog niet beslist.” 

Meest gelezen