UZ Brussel wil lage emissiezone met 700 meter laten opschuiven

Het Universitair Ziekenhuis Brussel wil graag dat de lage-emissiezone (LEZ) in Brussel met 700 meter opschuift. Patiënten en bezoekers van het UZ hebben nu de kans niet om terug te keren als ze de LEZ niet willen inrijden. 

Patiënten en bezoekers die de parking van het UZ Brussel willen oprijden, moeten daarvoor aan het kruispunt met de Romeinse Steenweg de Dikke Beuklaan oprijden. Op die Dikke Beuklaan staat het bord dat de LEZ aankondigt,  iets verder staat dan de eerste controlecamera. Maar als bestuurders de LEZ niet willen binnenrijden omdat hun auto ter vervuilend is, kan dat niet. Er is tussen die twee punten geen kans meer om hun wagen om te keren. Natuurlijk is dan het kwaad al geschied en hebben mensen met een vervuilende auto dan al een boete gekregen.

Probleem

"Wij horen van een aantal patiënten en bezoekers dat het wel echt een probleem is", zegt Gina Volkaert, woordvoerster van het UZ Brussel. "Als ze vanop de ring de zone inrijden, is er geen enkele mogelijkheid om op een veilige manier om te keren. Er is daar namelijk een volle, witte lijn. Door de camera's  enkele honderen meters op te schuiven kan dat probleem verholpen worden en kunnen de mensen de zone toch nog op een veilige manier uitrijden."

Het UZ Brussel is voor alle duidelijkheid niet tégen de lage-emissiezone.  "We zijn zeker voorstander van de LEZ, want schone lucht houdt ook mensen uit het ziekenhuis, maar onze patiënten moeten op zijn minst de keuze hebben om de zone niet in te rijden", verduidelijkt Volkaert. Het UZ Brussel wil dus graag met Brussel Mobiliteit bespreken of het mogelijk is om de controlecamera's op te schuiven.

      

Meest gelezen