2014 Pierre Crom

Proces neergehaald vliegtuig MH17 start in Nederland, vier mannen staan terecht voor moord: 5 vragen en antwoorden

In het proces rond het neergehaalde vliegtuig MH17 begint vandaag na meer dan een jaar de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het vliegtuig werd in 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, vooral Nederlanders, maar ook 6 Belgen. Vier verdachten worden beschuldigd van moord. Wat staat er op het spel in dit proces? VRT NWS zet vijf vragen en antwoorden op een rij.

Voor wie eerst zijn geheugen wil opfrissen: bekijk hier een korte samenvatting van de ramp

Videospeler inladen...

Wie staat er terecht?

Drie Russen en één Oekraïner staan terecht in de zaak. Zij zouden ervoor hebben gezorgd dat het Russische Boek-raketsysteem vanuit Rusland naar Oekraïne is gebracht. Met dat Boek-raketsysteem werd het vliegtuig uit de lucht geschoten. Het gaat in dit proces dus niet om de grote vissen: degene die het bevel gaf om te schieten, of ook niet om het voetvolk, zoals de soldaat die uiteindelijk op de knop heeft geduwd om de raket te lanceren.

Videospeler inladen...

Waarvoor worden ze aangeklaagd?

De tenlastelegging is "moord", en dat is toch opvallend, want moord betekent dat het met "voorbedachten rade" was, terwijl er over het algemeen van wordt uitgegaan dat vlucht MH17 per ongeluk werd neergeschoten. Het burgervliegtuig zou voor een militair vliegtuig aanzien zijn. 

De redenering van de aanklagers is dat er simpelweg geen Russisch wapentuig in Oekraïne mocht zijn, aangezien Rusland beweert dat het geen partij is in de oorlog.

Videospeler inladen...

Zullen Rusland en Oekraïne, van waar de verdachten afkomstig zijn, meewerken?

De drie Russen, maar vermoedelijk ook de Oekraïener, zouden op Russisch grondgebied verblijven. De Russen hebben zich vanaf het begin verzet tegen het onderzoek: het is volgens hen vooringenomen en gepolitiseerd. Het stond altijd vast dat Rusland schuldig was, zeggen ze. Op het proces zal de beklaagdenbank dus in elk geval leeg zijn.

Videospeler inladen...

Waarom gaat het proces in Nederland door?

De ramp is in Oekraïne gebeurd en Oekraïne had dus in principe het onderzoek moeten leiden. Maar de Oekraïners hebben het onderzoek doorgegeven aan Nederland omdat 193 van de 298 slachtoffers Nederlanders zijn. Er is gekozen om een aantal verdachten te vervolgen voor een Nederlandse rechtbank, een van de redenen daarvoor is dat er in Nederland "bij verstek" veroordeeld kan worden, zonder dat de verdachten aanwezig zijn dus. 

Videospeler inladen...

Wat is het belang van dit proces?

De aanklagers denken dat ze stevige bewijzen hebben om mensen effectief te laten veroordelen. Al zal het dan bij verstek zijn en zal er dus allicht niet snel iemand achter de tralies verdwijnen.

Bij veroordeling worden ze wel geseind bij Interpol, dan kunnen ze geen voet meer in een ander land zetten, want dan worden ze opgepakt en alsnog in de gevangenis gegooid. In het beste geval kan het proces voor een zekere verwerking zorgen voor nabestaanden. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen