53 Nobelprijswinnaressen, 1 Gouden Palm en 5 topchefs: gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen is nog ver weg

Of het nu om politiek, economie, sport of entertainment gaat: ook in 2020 bestaat er in geen enkel land ter wereld volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Er is verbetering in zicht ja, maar het onevenwicht wordt slechts met mondjesmaat weggewerkt. Dat toont de UN Women -de afdeling Vrouwen van de Verenigde Naties- aan de hand van enkele opvallende grafieken. We pikken er enkele uit. 

Politiek

Eerst het goede nieuws. De afgelopen 25 jaar is het aantal vrouwelijke vertegenwoordigers in de politiek verdubbeld. Het slechte nieuws: de huidige cijfers tonen aan dat er wereldwijd nog altijd maar 1 op de 4 parlementaire zitjes door vrouwen worden ingenomen. 

Ook in de hoogste politieke regionen blijven vrouwen, als regeringsleiders of staatshoofden, in de minderheid. 

CEO's, Nobelprijzen en Oscars

In 2019 stevenden we af op een mijlpaal met een recordaantal vrouwelijke bedrijfsleiders. Voor de tellingen is elke vrouw extra uiteraard een plus, maar mijlpaal is toch te sterk uitgedrukt.  Het Amerikaanse tijdschrift Fortune dat jaarlijks de Fortune 500 opstelt -een rangschikking van Amerikaanse bedrijven op basis van hun jaaromzet- becijferde dat minder dan 7% een vrouwelijke CEO had. Daarnaast blijven vrouwen in verhouding tot mannen een veel groter deel van onbetaald werk op zich nemen zoals zorg en huishouden.

Als we naar de uitreiking van de Nobelprijzen kijken, spreken de cijfers ook boekdelen. Tussen 1901 en 2019 is de prijs uitgedeeld aan meer dan 900 personen, onder wie 53 vrouwen. Marie Curie werd de eerste winnares in 1903 samen met haar man in de categorie Natuurkunde. Acht jaar later won ze de prijs voor een tweede keer -ditmaal solo- in de categorie Scheikunde. 

Marie Curie met haar echtgenoot  Pierre

En ook in de televisie- en filmindustrie blijven vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd. Zo is het aantal vrouwelijke filmregisseurs  schaars. Lange tijd zijn er ook opvallend minder vrouwelijke dan mannelijke hoofdrollen in de aanbieding geweest, al zou daar verandering in aan het komen zijn. Het Geena Davis Institute of Gender in Media berekende dat er in 2019 voor het eerst bijna evenveel hoofdrollen voor mannen als vrouwen waren weggelegd in het genre van de familiefilms. 

Toch toont de geschiedenis van de Academy Awards dat er nog werk aan de winkel is. In zo'n 90 jaar tijd ging er slechts eenmaal een vrouw met de meest gegeerde Oscar, die voor beste regisseur, aan de haal. De gelukkige was de Amerikaanse Kathryn Bigelow met "The hurt locker" (2008).

Eenzelfde scenario geldt voor de uitreiking van de Gouden Palm. In meer dan 70 jaar tijd sleepte welgeteld één vrouw de felbegeerde trofee in de wacht: de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion met The Piano (1993). 

AFP or licensors

Sport

In de strijd voor gendergelijkheid neemt sport een belangrijke plaats in. Atleten inspireren en kunnen mee helpen om stereotypen te doorbreken. Vrouwen zijn vandaag meer dan ooit aanwezig in de sportwereld. Tijdens de komende Olympische Spelen in Tokio zouden ze voor het eerst zo goed als evenveel vertegenwoordigd zijn als mannen.

Pijnpunt in de sportwereld is de loonkloof. Die laat zich onder meer voelen in het prijzengeld of de bonussen die worden uitgekeerd.  Zo verdeelde FIFA voor de Wereldbekers voetbal 353 miljoen euro onder de mannen en 26,5 miljoen euro onder de vrouwen.

Grafiek: Bonussen vastgelegd voor ploegen die hebben deelgenomen aan het WK Voetbal.

De kunst van het koken

Hoewel vrouwen vaak als keukenprinsessen omschreven worden, spelen ze niet bepaald mee in de hoogste rangen van de topgastronomie.  Vandaag is minder dan 4% van de vrouwelijke chefs in het bezit van drie Michelinsterren, de hoogst mogelijke rating in de prestigieuze culinaire gids. Elena Arzak werd met drie sterren bekroond in 1989, Annie Féolde in 1993, Nadia Santini in 1996, Anne-Sophie Pic in 2007  en Dominique Crenn in 2019.

De volledige analyse van de VN Vrouwen, met meer cijfers en grafieken, vindt u hier.

Meest gelezen