Wanneer viraal succes tot écht succes leidt…

Een tweetal weken geleden wist nauwelijks iemand wie Charlotte Awbery was. Maar dat veranderde toen een Britse komiek, om zijn Instagramaccount op te fleuren, metroreizigers tegenhield om hen een microfoon onder de neus te duwen en hen een liedje, dat hij ingezet had, te doen verder zingen. Awbery begon in een Londens metrostation enigszins verlegen aan "Shallow" van Lady Gaga, maar toonde al snel haar echte zangcapaciteiten. Het filmpje ging daarna viraal en kan het begin zijn van een succesvolle carrière voor de zangeres die blijkbaar al jaren aan de weg timmert. Een aantal anderen deden het haar in ieder geval al voor.

De vraag of Awbery nu toevallig passeerde of niet, blijft intussen onduidelijk en de meningen op sociale media zijn daarover verdeeld. Zelf beweerde ze in het praatprogramma van Ellen DeGeneres dat het niet om een promotiestunt ging en dat ze daar louter toevallig aanwezig was ("On my way to meet a friend"). Met volgend resultaat dus:

Awbery zag intussen het aantal volgers op haar Instagramaccount stijgen van enkele tienduizenden tot meer dan 600.000 en kreeg van Ellen DeGeneres een jaarabonnement van de Londense metro én een cheque van 10.000 pond. Of "a star is born" ook daadwerkelijk zo zal zijn, is nog afwachten. Maar viraal succes op sociale media kan soms erg grote gevolgen hebben, zoals volgende 5 beroemdheden intussen bewezen hebben:

1. Darren Criss

"Je zit nog midden in een leerproces en bent nog erg kneedbaar. Bovendien is het niet zo erg als iets tegenvalt en je kan experimenteren zonder directe consequenties. Kortweg, je studententijd is ideaal om je als acteur te positioneren." Die conclusie maakte een van de 3 oprichters van het YouTubekanaal Team StarKid in 2015.

In 2009 ging een van hun eerste filmpjes die daar gepubliceerd werden viraal, een Harry Potter-parodie die intussen meer dan 16 miljoen keer bekeken werd. Hoofdrolspeler van dienst was de toen nog onbekende Darren Criss: "We concentreerden ons op YouTube omdat het goedkoper was om daar filmpjes te publiceren dan bijvoorbeeld om dvd’s te maken. Dat een van die filmpjes dan viraal ging, was puur geluk", aldus Criss op nieuwswebsite Forbes.

Criss kreeg nadien een van de belangrijkste rollen in de populaire tv-serie "Glee", wat hem onder meer een Teen Choice Award opleverde, en hij won een Primetime Emmy Award en Golden Globe voor zijn rol van in "The assassination of Gianni Versace". Hij was recent nog te bewonderen in het bioscoopsucces "Midway".

2. Justin Bieber

"Ik was ongeveer 12 jaar en deed mee aan plaatselijke muziekwedstrijden. Maar omdat mijn familie en vrienden er niet altijd in slaagden om die bij te wonen, besloot ik de video’s ervan op YouTube te publiceren. En ja, plots was er geen houden meer aan", vertelde Justin Bieber in 2011 aan Ellen DeGeneres. Ook een zekere Scooter Braun merkte hem op, "by accident",  en de beginnende marketingmedewerker zette er zijn schouders onder. Zo merkte uiteindelijk de Amerikaanse zanger Usher Biebers talent ook op.

Bieber won intussen meerdere American Music Awards, Teen Choice Awards en MTV Europe Music Awards. Voor "Where are U now" won hij in 2016 een Grammy Award. 

3. Kate Upton

Sociale media pikten in 2012 maar al te graag de 'Bikini Boogie' van het beginnende fotomodel Kate Upton op, zeker toen YouTube eerst het nauwelijks 1 minuut durende filmpje verwijderde, maar de volgende dag al opnieuw publiceerde met het excuus dat men zich vergist had. Een medewerker van YouTube liet toen aan Fox News weten: "We krijgen een omvangrijk volume aan video’s te verwerken op de site en soms nemen we een verkeerde beslissing."

Zo kreeg de bikinidans onder de titel 'Cat Daddy', die ook op blogwebsite Tumblr verscheen, nog meer aandacht en kon Upton, die een jaar eerder sociale media al gecharmeerd had met een 'Dougie'-dans tijdens een american footballwedstrijd, dat eerste virale succes nogmaals bestendigen. Upton noemde de beslissing van YouTube om haar video te verwijderen alvast "completely silly". Intussen is het filmpje meer dan 27 miljoen keer bekeken.

Kate Upton werd daarna een van de bekendste Amerikaanse fotomodellen, werd 'Model of the year' in 2013, poseerde voor de covers van de bekendste modebladen en werd in 2014 door celebritywebsite People uitgeroepen tot 'Sexiest woman'. Ze wist, naast Cameron Diaz, een van de hoofdrollen te versieren in het kassucces "The other woman", wat haar een nominatie voor een MTV Movie & tv Award opleverde.

4. Shawn Mendes

Met filmpjes die nauwelijks 6 seconden duurden hoopte Shawn Mendes in 2013 het publiek van het videoplatform Vine duidelijk te maken van zijn talent. Onder meer met covers van liedjes van Justin Bieber. Mendes op muziekwebsite Billboard: "Het verbaasde me al snel dat ik zo jong zoveel luisteraars had met filmpjes die nauwelijks 6 seconden duurden. Hoe kan je nu iemand overtuigen van iemands talent in 6 seconden? Maar ik denk dat je hen vooral moet intrigeren om hen van daaruit geboeid te krijgen." Manager Andrew Gertler raakte alvast geboeid door de korte muzikale filmpjes van Mendes:

De Canadese zanger scoorde intussen wereldhits met "There’s nothing holding you back" en "Senorita", die laatste samen met zijn vriendin Camila Cabello. Hij won ook al verschillende American Music Awards, MTV Video Music Awards en People’s Choice Awards, en hij werd 3 keer genomineerd voor een Grammy Award.

5. Carly Rae Jepsen

"Ik kan het nog altijd moeilijk geloven. In ieder geval had ik dit succes nooit durven dromen", aldus Carly Rae Jepsen die na een deelname aan de Canadese versie van "Idool" in 2007 erg hoopte op een succesvolle muziekcarrière, maar daar pas echt in slaagde toen Justin Bieber haar 'feel good'-nummer "Call me maybe" met zijn miljoenen fans via Twitter deelde. "Ik denk dat ik Justin Bieber een welgemeende ‘dank u’ verschuldigd ben, want hij is het die de deur naar de rest van de wereld voor mij geopend heeft", aldus Jepsen in mei 2012 op MTV.

"Call me maybe" werd niet alleen een wereldhit in de hitparades, ook op sociale media volgden oneindig veel bewerkingen van het nummer. Jepsen won er verschillende prijzen mee, zoals een American Music Award en verschillende Billboard Music Awards. Na "Call me maybe" volgden nog hits met "Good time" en "I really like you".

Meest gelezen