IOED Lage Kempen

Urnengrafveld Bocholt wordt voorlopig beschermd als archeologische site: "Zeldzaam in Vlaanderen"

Het urnengrafveld in Kaulille (Bocholt) is voorlopig beschermd als archeologische site. Dat heeft minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) beslist. Die beslissing moet voorkomen dat het grafveld nog meer beschadigd wordt.

Vorig jaar dienden het Agentschap Onroerend Erfgoed en de gemeente Bocholt een beschermingsdossier in voor het urnengrafveld. Minister Matthias Diependaele (N-VA) zorgt er nu met zijn beslissing voor dat de grafheuvels beschermd worden. "Door die voorlopige bescherming kunnen er nu voorwaarden opgelegd worden", zegt Joyce Paesen van Regionaal Landschap Lage Kempen. 

Grafvelden die zo goed bewaard zijn als hier, zijn heel schaars

Joyce Paesen, Regionaal Landschap Lage Kempen

Grafvelden en andere nederzettingen vind je wel vaker in de Limburgse en Antwerpse kempen. Maar deze plek is anders zegt Paesen: "Veel van deze sites zijn kapot gemaakt door het vroegere landgebruik als akker of door vroegere bouwwerkzaamheden. Plaatsen waar de aanwezige grafheuvels nog duidelijk zichtbaar en goed bewaard zijn zoals hier, zijn heel schaars."

"Er mag natuurlijk wel nog aan bosbeheer gedaan worden", zegt Paesen. "Er staan wel beperkingen op zware machines en er mag niet te diep in de grond gefreesd worden". 

Ijzertijd

Het urnengrafveld van de Dorperheide in Kaulille dateert uit de vroege ijzertijd (ca 800 tot 400 v.Chr.). De site werd in het verleden gedeeltelijk opgegraven, maar na de opgraving werden de grafheuvels gereconstrueerd. Recent werden de bomen op en rond deze heuvels verwijderd, waardoor ze opnieuw goed zichtbaar zijn. 

Meest gelezen