Lange files op de (snel)wegen rond Gent door grote werkzaamheden aan de R4

Vanmorgen zijn wegwerkzaamheden gestart op de R4, dat is de ring rond Gent, tussen Merelbeke en Melle. In de richting van Gent-Zeehaven gaat de weg tot begin april volledig dicht, ook de afritten op de E40 naar de R4 in Merelbeke. Pendelaars die in bedrijven ten zuiden van Gent of in de Gentse haven werken treffen beter voorbereidingen, want de verkeershinder is zwaar. Tussen Aalst en Gent is het een uur aanschuiven en de hele zuidkant van Gent zit vast.

Vandaag start het Agentschap Wegen en Verkeer met een grondige renovatie van de R4 tussen Melle en Merelbeke. Dit jaar werkt de aannemer op de R4 richting Gent-Zeehaven vanaf de afritten op de E40 in Merelbeke tot aan de brug boven de Brusselsesteenweg (N9) in Melle. Er komt een volledig nieuw wegdek, tot op de fundering. Ook de greppels (voor de afvoer van water) en de vangrails worden vernieuwd. Volgend jaar gebeurt hetzelfde, maar dan in de andere rijrichting.

Voor wie is dit belangrijk?

Door de werkzaamheden moeten in Merelbeke de afritten van de E40 naar de R4 dicht, en daar zit het echte probleem. Tijdens een ochtendspits maken duizenden pendelaars en vrachtwagenchauffeurs van die afritten gebruik om de vele bedrijven in de rand van Gent te bereiken. Hetzij verderop, naar het noorden, in de haven, inclusief de twee grote sites van Volvo of Arcelor Mittal. Hetzij in het zuiden van de stad. Denk maar aan de vestigingen rond de Ottergemsesteenweg (zone Ghelamco), het Technologiepark aan de N60 of de KMO-zone van Merelbeke aan de ringvaart. Iedereen die bijvoorbeeld met de auto vanuit Brussel, Aalst, Oosterzele, Zottegem of Geraardsbergen komt, zal moeten omrijden.

En dat is nog niet alles. Ook de aansluiting van de R4 vanuit Eeklo/Drongen naar de R4 richting Gent-Zeehaven zal gesloten zijn.

Dit kaartje toont welke zone van de R4 afgesloten is.

(lees verder na de afbeelding)

(c) AWV Deze kaart toont waar de werkzaamheden plaatsvinden en welke wegen afgesloten zijn.

Zeker op maandag en in de daarna volgende dagen zal het voor veel mensen zoeken worden. Het wordt écht een lastige ochtendspits. Bereid je trip goed voor en vertrek op tijd. Als je dat kan, haal je fiets van stal. Dat zou wel eens het snelste vervoersmiddel kunnen zijn, ook als je van verder komt.

Omleidingswegen: waar kan ik de grootste problemen verwachten?

Het zal veel drukker zijn op de afrit van de E40 in Wetteren, op de Brusselsesteenweg in Melle (N9), in de buurt van de afritten van UZ Gent op de E17 en op de Ottergemsesteenweg, dat is de verbinding tussen de E17 en de R4 bij Zwijnaarde. Veel lokale wegen, vooral tussen Oosterzele, Lemberge en Merelbeke, zullen extra sluipverkeer te verwerken krijgen. Veel mensen zullen namelijk aan de slag gaan met navigatie-apps en hun snelste route zoeken. Je kan dus extra files verwachten in de zeer ruime omgeving.

Ja ok, maar hoe moet ik dan rijden?

Voor pendelaars die niet te ver wonen: als je dat kan, ga met de fiets. Ga je toch met de auto, dan geven we je aan paar tips mee. Hou er echter rekening mee dat alle wegen in de ruime omgeving van Merelbeke aardig vol zullen zitten.

Je komt van op de E40 vanuit Brussel en je gaat richting Gent-Zeehaven. Rij op de E40 door tot in Zwijnaarde. Daar neem je de E17 richting Antwerpen. In Destelbergen kan je rechtstreeks naar de R4. In principe is het mogelijk om te rijden via de afrit van Wetteren en dan via de N9 naar de oprit van de R4 in Melle. Dat is echter geen verstandige beslissing. In Kwatrecht en Melle zijn de files op een normale dag al lang, en dat zal maandag alleen maar erger zijn.

Je komt van op de E40 vanuit Brussel en je wilt de R4 richting Eeklo volgen. Is je bestemming Merelbeke, de zone rond Ghelamco of de N60 (Technologiepark)? Rij dan door naar Zwijnaarde en neem daar de afrit UZ Gent op de E17. Via de Ottergemsesteenweg bereik je dan de R4, en dan kan je alle kanten uit. Het probleem is wel dat de afrit naar UZ Gent tussen acht en negen uur al compleet vol zit.

Rond dat tijdstip kan je misschien beter op de E40 door rijden tot de afrit Sint-Denijs-Westrem. Net voor de brug over de ringvaart kan je de R4 richting Merelbeke bereiken. Is je bestemming daarentegen Drongen, Evergem, of Eeklo: rij op de E40 sowieso door naar de afrit Sint-Denijs-Westrem en volg dan de wegwijzers naar Eeklo of Zelzate.

(lees verder na de kaart)

(c) AWV De route vanuit Brussel (E40) via de E17 afrit UZ Gent. Te vermijden tussen 8u en 9u 's morgens.

Je rijdt op de E40 vanuit Oostende en je wilt naar Gent-Zeehaven. Gebruik zeker niet de R4. Kies op de E40 in Zwijnaarde voor de E17 richting Antwerpen en ga in Destelbergen naar de R4.

Je rijdt op de R4 en je komt vanuit Evergem, Eeklo of Drongen en je gaat naar Melle of Laarne. Kies bij Flanders Expo de richting E40 via de oprit Sint-Denijs-Westrem. Op de E40 ga je via Zwijnaarde naar de E17 en in Destelbergen via de wegwijzers naar Merelbeke richting Laarne of Melle.

(c) AWV Wie vanuit Eeklo, Evergem of Drongen komt, en naar Laarne, Melle of Merelbeke wil, kan beter deze route volgen.
kasto80

Meest gelezen