IPA

16 miljoen mensen in quarantaine in Noord-Italië, aantal besmettingen in ons land opgelopen tot 169

De Italiaanse regering neemt drastische maatregelen om het coronavirus in te dijken. De hele noordelijke regio Lombardije en nog eens 14 andere Italiaanse provincies worden in quarantaine gezet. Zo'n 16 miljoen mensen moeten zoveel mogelijk binnen blijven. In Italië zijn nu al 233 mensen aan de gevolgen van het virus bezweken. In Frankrijk zijn al 16 doden gevallen. In ons land zijn nu officieel 169 mensen besmet. Volg al het nieuws hieronder.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Bevestigd: 16 miljoen mensen in quarantaine

Intussen heeft de Italiaanse premier Conte een persconferentie gegeven, waarin hij de drastische coronamaatregelen van zijn regering uit de doeken heeft gedaan: zo'n 16 miljoen mensen worden in quarantaine gezet in het noorden van Italië.

Het gaat om de inwoners van de regio Lombardije en van 14 Noord-Italiaanse provincies: Modena, Parma, Piacenza, Emilia-Romagna, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië.

Niemand mag de getroffen streek in of uit, behalve als het echt noodzakelijk is. De inwoners moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Musea, ski-oorden en zwembaden gaan dicht. In restaurants en cafés moeten de klanten een meter afstand houden van mekaar. De maatregel geldt al zeker tot begin april. 

Meer hier:

"Miljoenen mensen in quarantaine in Noord-Italië"

In Italië pakken alle media groots uit met nieuwe, drastische maatregelen die de regering later vanavond zou bekendmaken in de strijd tegen het coronavirus.

Die zullen volgens de media morgen van kracht worden in de hele regio Lombardije, waar meer dan 10 miljoen mensen wonen, en in 11 provincies in de regio's Veneto, Emilia-Romagna en Piëmont. Het gaat om de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Venezia, Padova, Treviso, Asti e Alessandria.

Op deze kaart ziet u de regio Lombardije in het noorden van Italië.

Concreet mogen mensen Lombardije en de 11 provincies niet in of uit. Inwoners wordt aangeraden zich niet binnen de gebieden te verplaatsen, tenzij dat absoluut nodig is voor het werk of wegens een noodgeval. Scholen in Lombardije en de 11 provincies blijven dicht.

Alle verlof voor medisch personeel in Lombardije en de 11 provincies wordt ingetrokken. Fitnesscentra, zwembaden en wellnesscentra in deze gebieden moeten dicht. Hetzelfde geldt voor skistations, musea en culturele centra. Winkelcentra in deze gebieden moeten in het weekend de deuren sluiten. Al deze maatregelen zouden minstens tot 3 april gelden.

Milaan wordt een soort nieuw Wuhan, maar dan in Europa

Correspondent Angelo van Schaik in Rome

Grote steden als Milaan, de hoofdstad van Lombardije, en Venetië bevinden zich in de betrokken gebieden. De nieuwe maatregelen zijn nog niet officieel bevestigd. Media als de krant La Repubblica publiceren wel een kopie van het plan van de regering.

"Milaan wordt een soort nieuw Wuhan, maar dan in Europa", zegt correspondent Angelo van Schaik in Rome. Daarmee trekt hij een parallel met de stad in China waar het coronavirus eind vorig jaar uitbrak en die al weken van de buitenwereld is afgesloten.

In 24 uur tijd is het aantal besmettingen met het coronavirus met 1.200 gestegen in Italië. Alles samen hebben daar nu bijna 6.000 mensen het virus opgelopen. 233 onder hen hebben dat niet overleefd.

Gouverneur van Amerikaanse staat New York roept noodtoestand uit

In de Amerikaanse staat New York is vanwege het nieuwe coronavirus de noodstoestand uitgeroepen. Momenteel zijn er daar 76 bevestigde gevallen, zo stelde gouverneur Andrew Cuomo zaterdag in de hoofdstad Albany. Voorlopig zijn er geen overlijdens door het nieuwe coronavirus.

In de staat wonen een goede 20 miljoen mensen, van wie ongeveer 8,5 miljoen in de metropool New York City.

In de Verenigde Staten is een noodtoestand in de eerste plaats een belangrijke bureaucratische stap, omdat bevoegdheden van nationaal niveau naar regionale of lokale autoriteiten kunnen verschoven worden. In het geval van corona zouden staatsambtenaren sneller inkoopopdrachten kunnen uitvaardigen voor de verzorging van zieken of hulp sturen naar steden waar er bijzonder veel gevallen zijn, aldus Cuomo.

Ook in de staten Californië, Maine en Washington is al de noodtoestand uitgeroepen. Volgens tellingen van de New York Times waren er in de VS tot zaterdagmiddag ongeveer 350 bevestigde gevallen en 17 doden.

Saudi-Arabië vraagt reizigers uit Libanon, Egypte, Italië en Zuid-Korea in quarantaine te gaan

Saudi-Arabië vraagt iedereen die naar Libanon, Egypte, Italië of Zuid-Korea is gereisd twee weken in quarantaine te gaan, vanaf de dag van hun terugkeer. Dat melden staatsmedia. Wie een van deze vier landen heeft bezocht en symptomen van het coronavirus vertoont, moet de autoriteiten contacteren. Vandaag zijn twee nieuwe besmettingen met het virus vastgesteld in Saudi-Arabië. Alles samen zijn daar nu zeven mensen besmet.

Dodentol door coronavirus loopt op tot 16 in Frankrijk

In Frankrijk zijn nu al 16 mensen gestorven aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat zegt Jérôme Salomon, directeur-generaal van de gezondheidszorg. Alles samen zijn bij onze zuiderburen 949 mensen besmet.

Journalist Koen Wauters: "Laboratoria testen prioritair mensen die echt ziek zijn"

Meer en meer laboratoria bij ons testen prioritair mensen die echt zieketeverschijnselen vertonen op het coronavirus. Dat zegt journalist Koen Wauter, die de epidemie op de voet volgt, in "Het Journaal".

"Alle landen, ook ons land, gebruiken dezelfde chemische producten voor de tests", zegt hij. "Die producten geraken stilaan op. Daarom voeren meer en meer laboratoria criteria in. Mensen die ziek zijn, zullen prioritair worden getest. Wie zich zorgen maakt omdat zij of hij bijvoorbeeld uit het buitenland is teruggekeerd, maar voor het overige geen symptomen heeft, zal wat langer moeten wachten."

Bekijk het gesprek met Koen Wauters in onderstaande video:

Videospeler inladen...

Aantal doden door coronavirus in Italië stijgt tot 233

In Italië zijn nu al 233 mensen bezweken aan het coronavirus. Gisteravond stond dat cijfer op 197. Het aantal besmettingen is op 24 uur tijd met iets meer dan duizend gestegen tot 5.883. 

De meeste nieuwe gevallen doen zich opnieuw voor in de al zwaar getroffen regio's in het noorden van het land zoals Lombardije, Emilia Romagna en Veneto. Volgens lokale bronnen dreigt er zeker in Lombardije nu een tekort aan ziekenhuisbedden. 

De regering zou overwegen om een aantal nieuwe noodmaatregelen te nemen, maar het is nog niet duidelijk wat die zijn. Wellicht gaat het om een uitbreiding van de "rode zones" of gebieden die in quarantaine worden gesteld. 

De regering in Rome heeft enkele dagen geleden bevolen dat alle scholen, universiteiten, theaters en filmzalen gesloten blijven tot zeker 15 maart. Tegelijk heeft de regering een noodplan van 7,5 miljard euro gelanceerd om de verspreiding van het virus te stoppen en de economie te behoeden voor de impact daarvan.

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal" met een stand van zaken in Italië en de rest van de wereld:

Videospeler inladen...

Wegpolitie draagt handschoenen bij afnemen van drugs- en alcoholtesten

De federale politie heeft de wegpolitie gevraagd om voortaan handschoenen te dragen bij het afnemen van drugs- en alcoholtesten, om zo speekseloverdracht te vermijden. Dat moet het risico op besmetting met het nieuwe coronavirus verkleinen. "Zoals elke werkgever proberen ook wij onze verantwoordelijkheid te nemen", zegt politiewoordvoerster Sarah Frederickx zaterdag.

Ook politieagenten die op de luchthaven paspoortcontroles uitvoeren kunnen als ze dat willen handschoenen dragen, maar voor hen is het niet verplicht. "De agenten die paspoortcontroles uitvoeren zitten sowieso al achter glas, maar er is beschermingsmateriaal aanwezig voor mensen die het nodig achten", legt Frederickx uit.

De maatregel werd afgelopen woensdag gecommuniceerd. Komende woensdag staat er een overleg gepland met de vakbonden. Moesten de vakbonden nog bezorgdheden hebben kunnen ze die daar kwijt, zegt Frederickx.

Meest gelezen