Drie keer meer doping onderschept in postpakketten

Vorig jaar heeft de douane al minstens 829 pakketten onderschept waarin doping voor mensen bleek te zitten. Dat is drie keer meer dan in 2018. De cijfers staan in De Tijd.

Op het volledige cijfer is het nog even wachten, maar nu al blijkt dat 2019 eruit springt: 829 pakketten met doping werden onderschept, tegenover 283 in 2018. "Dat komt vermoedelijk voor een groot deel omdat er steeds meer mensen op zoek zijn naar prestatiebevorderende middelen", vertelt Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). "Daarnaast wordt er ook beter gecontroleerd. De experten van de douane krijgen steeds meer ervaring in het herkennen van pakketten met illegale producten. Maar we zien wel dat het totaal aantal onderschepte geneesmiddelen stabiel blijft, en dat het aandeel van hormoonproducten daarin enorm toeneemt. Dus dat wil zeggen dat de vraag ook steeds groter wordt."

Welke producten worden dan onderschept? "Het gaat enerzijds om anabole producten, die helpen om spieren op te bouwen. Maar die hebben natuurlijk ook negatieve effecten. En dus zien we in de onderschepte pakketten ook middelen die helpen om die negatieve effecten tegen te gaan. Een zeer opvallende stijging is er bij DHEA. Dat is een pro-hormoon, dat niet alleen kan dienen als doping, maar ook als anti-verouderingsmiddel."

Volgens het FAGG worden zulke producten vaak besteld door mensen die goed weten waar ze mee bezig zijn, en die zich bewust zijn van de negatieve effecten: "Maar het blijft natuurlijk gevaarlijk. Ze gebruiken die hormonen met verkeerde bedoelingen. En anderzijds bestellen ze dingen op internet die niet gecontroleerd worden, dus zonder enige garantie op kwaliteit of veiligheid."

Meest gelezen