DESSART Victoria

Leopold II-tunnel in Brussel krijgt binnenkort een vrouwennaam

De bekende Leopold II-tunnel in Brussel verandert nog dit jaar van naam. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De tunnel verbindt de E40 vanuit Gent met het centrum van Brussel. Het is de bedoeling dat de tunnel een vrouwennaam krijgt.

Het wordt even wennen binnenkort als we de verkeersinformatie tijdens de spitsuren volgen. Zowat dagelijks is de drukte in de Leopold II-tunnel een thema in die overzichten. Tijdens werkdagen rijden er zo'n 80.000 voertuigen door de tunnel van Koekelberg naar het centrum van de hoofdstad en omgekeerd. Maar het Brussels Gewest heeft een procedure opgestart voor een nieuwe naam. Welke? Die keuze gebeurt in overleg met de inwoners.

Omstreden koning

"Op dit moment hebben amper 6 procent van alle straten en pleinen in Brussel een vrouwennaam. En dat staat niet in verhouding tot de rol die vrouwen gespeeld hebben in onze geschiedenis", zegt Elke Van Den Brandt (Groen), minister van Mobiliteit in de Brusselse hoofdstedelijke regering. In concrete cijfers uitgedrukt: van de zowat 5.000 straten en pleinen in onze hoofdstad hebben er 2.005 een mannennaam, slechts 138 een vrouwennaam. Die cijfers komen van het project "EqualStreetNames.Brussels".

Het valt natuurlijk op dat uitgerekend de Leopold II-tunnel als eerste een ander naambordje krijgt. Leopold II is op zijn zachtst uitgedrukt een omstreden vorst. Onder zijn schrikbewind stierven honderdduizenden Congolezen in de toenmalige kolonie. Kortrijk en Dendermonde beslisten eerder al hun Leopold II-lanen van naam te veranderen. "Er zijn nogal wat straten en pleinen die in Brussel naar Leopold II verwijzen", zegt Van Den Brandt. "En we kregen al vaker de vraag om die naam uit het straatbeeld te verwijderen. Dat nu uitgerekend de Leopold II-tunnel aan de beurt komt, heeft ook praktische redenen".

"De Leopold II-tunnel krijgt momenteel een grondige renovatie. De heropening kan dan meteen gekoppeld worden aan een nieuwe naam". En er zijn volgens Van Den Brandt nog meer praktische voordelen. "In zo'n tunnel wonen geen mensen. De administratieve gevolgen blijven dus beperkt. Zo moeten er geen adresveranderingen geregistreerd worden."

De Brusselaar beslist mee

Zo'n naamsverandering vergt wel een hele procedure. Maar finaal krijgen de inwoners het laatste woord. De enige voorwaarde: het moet een vrouwennaam zijn. Zodra de procedure vastgelegd is, kunnen ook andere straten en pleinen vervrouwelijken, in samenspraak met de plaatselijke bewoners.

Bij de VRT voert Sofie Lemaire trouwens een gelijkaardige campagne in Vlaamse steden en gemeenten. Ook die moet leiden tot meer vrouwennamen in het straatbeeld.

Meest gelezen