Videospeler inladen...

Libanon is bankroet: "De corruptie heeft de staat opgegeten"

De Libanese regering heeft aangekondigd dat ze volgende week niet in staat is om leningen ter waarde van 1,2 miljard dollar terug te betalen. Officieel is het land bankroet, al zal dat vooral binnenlands tot problemen leiden. Libanon wordt al maanden geteisterd door breed sociaal protest en politieke crises.

Maandag moet Libanon een schuld van 1,2 miljard dollar (1,06 miljard euro) aflossen, maar volgens premier Hassan Diab zal dat niet gebeuren. Volgens hem is de schuld nu opgelopen tot meer dan 170 procent van het bruto binnenlands product en is dat meer dan wat het land kan dragen. Volgens cijfers van de Wereldbank zou 40 procent van de Libanezen binnenkort onder de armoedegrens leven.

Officieel is het land dus bankroet. De regering wil nu praten met de buitenlandse schuldeisers over een herschikking van de schuld. Concreet zouden die een deel van hun vorderingen moeten afschrijven. Volgens sommige waarnemers zou dat tot 60 procent van de vorderingen kunnen gaan. Wel zit slechts een derde van de 90 miljard dollar (bijna 80 miljard euro) schulden in het buitenland, de rest zit vooral bij Libanese banken. Het is een voorlopig hoogtepunt van een financiële, economische en politieke crisis die al meer dan een jaar aan de gang is. 

De schuld van Libanon is groter geworden dan wat het land kan dragen... de corruptie heeft de staat opgegeten

Premier Hassan Diab

Eerdere onderhandelingen met buitenlandse schuldeisers en met het Internationaal Muntfonds (IMF) hebben tot niets geleid. De westerse landen en de Arabische Golfstaten bleken niet bereid om Libanon boven water te houden, tenzij daar diepgaande politieke en economische hervormingen zouden worden doorgevoerd. Het helpt ook niet dat de sjiitische militie Hezbollah -een bondgenoot van Iran en het Assad-regime in buurland Syrië- in Beiroet mee in de regering zit.

Een groot fraudesysteem?

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Libanon financieel onderuit gaat. Het kleine land -gedrongen tussen Israël, Syrië en de Middellandse Zee- is bezweken onder een schuldenlast, goed voor 170 procent van het bruto binnenlands product. Dat is zelfs meer dan Griekenland. Enkel Japan heeft een hogere schuldratio. (Lees verder onder de foto).

Een beeld van het hardnekkige volksprotest dat de vorige regering vorig jaar op de knieën dwong.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het voorbije decennium heeft Libanon massaal dollars zien binnenstromen doordat het land uitzonderlijk hoge rentevoeten hanteert, terwijl die elders erg laag werden gehouden. Dat is uiteraard niet houdbaar, evenmin als de koppeling van het Libanese pond of lira aan de Amerikaanse dollar. Critici spraken dan ook over een financieel "Ponzi scheme" of een fraudesysteem dat nu ingestort is.

De voorbije jaren zijn die dollars massaal terug vertrokken en op de zwarte markt is de koers van het pond met 40 procent gekelderd tegenover de dollar. De publieke financiën bezwijken onder de schuldaflossingen en veel overheidsgeld komt terecht bij de talrijke politieke groepen die het land rijk is. Voeg daar nog 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen bij, een hemeltergende corruptie en wantrouwen van westerse en Arabische geldschieters tegenover de pro-Iraanse Hezbollah. 

Vorig jaar werd Libanon geteisterd door aanhoudend sociaal volksprotest. De bevolking is het wanbeleid, de corruptie, hoge werkloosheid en armoede beu en eist verandering. Wat die moet zijn, is niet duidelijk. Belangrijke posten zoals president (altijd een christen), premier, (altijd een soennitisch moslim), parlementsvoorzitter (altijd een sjiiet), worden steevast verdeeld op religieuze basis en dus vrijwel altijd tussen dezelfde politieke clans. Regeringen blijven enkel overeind als tal van fracties die postjes kunnen verdelen en dus ook het geld dat ze meebrengen.

Meest gelezen