AFP or licensors

Oude Chinese vaas van keizer Qianlong in Frankrijk verkocht voor bijna 5 miljoen euro

Op een veiling in de Franse stad Bourges is bijna 5 miljoen euro betaald voor een erg zeldzame Chinese vaas van bijna een halve meter hoog.  De vaas dateert uit de periode van keizer Qianlong die een groot deel van de 18e eeuw over China heerste.

De vaas was eigendom van een familie uit de Loirevallei en werd te koop aangeboden bij het veilinghuis Cabinet Portier in Bourges. Er werd tussen de 1 en de 2 miljoen euro verwacht. Een gelijkaardige vaas had in 2016 op een veiling in Hongkong 1,8 miljoen euro opgebracht.

AFP or licensors

Het gaat om een erg zeldzame vaas. Het witblauwe kleinood is een halve meter hoog en rijkelijk versierd, onder meer met een draak, het symbool van het keizerschap. De vaas dateert uit de 18e eeuw en draagt de stempel van Qianlong (1736-1795), de belangrijkste keizer van de Qing-Mandsjoe-dynastie en wellicht de machtigste heerser ooit over China. Onder Qianlong kende China zijn grootste omvang, groter dan nu. 

Wordt het tijdperk van Qianlong dan -ook het toenmalige Westen- beschouwd als een cultureel en politiek hoogtepunt van China, dan ging dat ook gepaard met bloedige oorlogen en onderdrukking. Zo ging de verovering van Centraal-Azië gepaard met een volkerenmoord onder de Dzoengar-Mongolen en slachtpartijen en massale verkrachtingen onder de Turkssprekende Oeigoeren. Qianlong vestigde ook indirect zijn invloed over Tibet en de dalai lama, maar zijn troepen leden ook nederlagen, onder meer tegen de Nepalezen in de Himalaya en in Birma (nu Myanmar). 

Meest gelezen