Videospeler inladen...

Drie Saudische prinsen gearresteerd wegens "landverraad": staatsgreep of afrekening?

In Saudi-Arabië zijn drie prinsen van de regerende familie gearresteerd. Het gaat om een jongere broer van koning Salman en een voormalig kroonprins en minister van Binnenlandse Zaken. Het ziet er naar uit dat huidig kroonprins Mohammed bin Salman komaf wil maken met rivalen binnen de koninklijke familie. 

Het gaat om de 77-jarige prins Ahmed bin Abdel Aziz Al Saud, een volle broer van huidig koning Salman, en diens neven Mohammed bin Nayef en Nawaf bin Nayef. Die zouden thuis zijn opgepakt. Het nieuws komt van Amerikaanse media, maar Saudi-Arabië heeft er nog niet officieel op gereageerd.

Zowel de broer van de koning als diens neef werden ooit beschouwd als potentiële opvolgers

Het gaat wel om erg belangrijke kopstukken van de Saudische familie. Als broer van Salman werd Ahmed bin Abdel Aziz jaren geleden beschouwd als een mogelijke opvolger. Dat werd echter doorkruist toen jongere leden van de familie tot kroonprins werden benoemd. 

Het meest opvallend is evenwel de arrestatie van prins Mohammed bin Nayef. Als minister van Binnenlandse Zaken was hij tussen 2015 en 2017 de eerste kroonprins van Saudi-Arabië onder huidig koning Salman. In 2017 werd Mohammed bin Nayef opzij geschoven ten voordele van de zoon van Salman, die nu de lakens uitdeelt in Riyadh, en sindsdien heeft hij geen enkele officiële functie meer gehad. 

Paleiscoup of interne afrekening

De drie prinsen worden beschuldigd van "verraad" en zouden volgens sommige bronnen van plan geweest zijn om een staatsgreep of paleiscoup te plegen tegen huidig koning Salman en diens almachtige kroonprins en zoon Mohammed bin Salman. Mogelijk wil die laatste ook afrekenen met potentiële rivalen binnen de koninklijke familie, want een monolithisch blok is die dynastie nu ook weer niet. 

Interne afrekeningen binnen de koninklijke familie in Saudi-Arabië zijn geen uitzondering

Huidig kroonprins Mohammed bin Salman regeert het land met harde hand en probeert het te moderniseren. Zijn internationaal imago is evenwel fors getaand door zijn autoritaire optreden (zelfs volgens Saudische normen), de moord op de journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul en door de bloedige en weinig succesvolle oorlog in Jemen. Wellicht is dat imago in Saudi-Arabië ook wel onder druk komen te staan door een aantal mislukkingen. De forse aanval op olie-installaties, waarbij eind vorig jaar de olieproductie een tijdlang gehalveerd werd, was ook een klap voor de kroonprins.

Interne afrekeningen binnen de koninklijke familie zijn geen uitzondering in Saudi-Arabië. In 1964 werd koning Saud na een staatsgreep afgezet te voordele van zijn halfbroer Faysal. Die laatste werd in 1975 vermoord door een neef. De Saudische koning geniet van een zo goed als absolute macht, maar die is wel afhankelijk van de machtsverhoudingen tussen de clans binnen de afstammelingen van de stichter Abdel Azziz ibn Al Saud.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen