Een Canal Grande in Venetië zonder de typische gondels, 8 maart 2020.
AFP or licensors

"Eén persoon per gezin naar de winkel en wachten tot we binnen mogen": Belgen in quarantaine in Italië getuigen

De nieuwe en drastische quarantainemaatregelen die de Italiaanse regering in het noorden van het land heeft ingevoerd om het coronavirus in te dijken, hebben ook grote gevolgen voor Belgen die in de streek wonen en werken. Wij vroegen enkelen onder hen hoe de nieuwe situatie hun dagelijkse leven beïnvloedt. Lees en bekijk hun getuigenissen hieronder.

Valérie Dewelde in Jesolo: "Quarantaine voelt heel absurd en surreëel, het is een groot vraagteken"

"De quarantaine voelt heel absurd en surreëel", zegt Valérie Dewelde. Zij woont in Jesolo, een dorp aan de Adriatische kust in de buurt van Venetië, in de regio Veneto. "We zijn vriendelijk verzocht zo weinig mogelijk onze woning te verlaten. Voor het hoogstnodige mogen we naar de supermarkt, wel maar één persoon per gezin. En we moeten ook buiten wachten, want er mogen maar een beperkt aantal personen naar binnen."

We worden verzocht om zo weinig mogelijk buiten te komen, maar tegelijk mogen we wel nog altijd gaan werken.

"Ze vragen ons het liefst zo weinig mogelijk buiten te komen, tegelijk mogen we wel gaan werken. Daarom is die quarantaine een groot vraagteken voor ons. We weten zelf niet goed wat we er allemaal moeten over denken. De bars en restaurants zijn ook open tussen 6 en 18 uur, daarna sluiten ze. Maar er komen ook heel weinig mensen in de bars en restaurants, ik denk uit angst. De tafeltjes moeten ook op 1,5 meter van elkaar geplaatst worden."

Musea, theaters, bioscopen zijn al twee weken dicht, ook de school van Valéries zoontje is al twee weken gesloten. "Ze nemen toch wel echt grote maatregelen." Valérie verhuurt ook vakantiewoningen. "De Italianen blijven wel boeken, maar vanuit het buitenland zijn er geen aanvragen meer."

Lees voort onder de video's.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Nancy Lembrechts in Villanuova sul Clisi: "We zijn niet verbaasd dat de kinderen langer moeten thuisblijven"

"We zijn niet verbaasd dat de kindjes tot april moeten thuisblijven", zegt Nancy Lembrechts die in Villanouva sul Clisi woont, een gemeente in de provincie Brescia in de regio Lombardije. "We zijn vrijdag naar school geweest om alle boeken te halen voor Leonardo. De juffen hebben toen heel veel huiswerk meegegeven, dus we wisten dat het nog wel even kon duren."

"Leonardo zit in het tweede leerjaar en krijgt van de juffrouw via een app elke dag huiswerk toegestuurd. Zelf sta ik ook in het onderwijs dus ik stuur mijn leerlingen altijd Duitse tekstjes en daarover moeten ze dan iets schrijven of vragen beantwoorden."

We weten niet hoe mijn vriend thuis zal geraken want niemand mag Lombardije in of uit.

"Op straat zie je weinig mensen. Ook in de bars en de restaurants moeten de mensen een meter afstand van elkaar houden. Sowieso zijn daar ook weinig mensen. In de winkels staat iemand aan de ingang om te controleren dat niet te veel mensen tegelijk binnen zijn. Er hangt ook een bord dat ook daar mensen een meter afstand moeten houden."

"Voor het overige wachten we op mijn vriend. Die is in de VS gaan werken en die komt vandaag terug. Op zijn vlucht van München naar Verona zaten 20 mensen. We weten niet hoe hij thuis zal geraken want niemand mag Lombardije binnen of buiten."

Lees voort onder de video.

Videospeler inladen...

Eveline De Clercq in de omgeving van Milaan: "Het positieve is dat we nu family time hebben"

"Na het nieuws over de quarantaine in heel Lombardije gisteravond, is het echt wel vreemd", zegt Evelyn De Clercq die in de omgeving van Milaan woont, de hoofdstad van die regio. "Het is effectief veel stiller dan normaal. In Milaan zijn we eigenlijk al 2 weken allemaal thuis. Nu is het eigenlijk nog erger dan voordien."

"Het is voor iedereen echt wel aanpassen. Voordien hadden we allemaal een hectisch leven verdeeld tussen school, sportactiviteiten en natuurlijk het werk. Nu zijn we ineens allemaal thuis. We doen aan smartschooling en smartworking, iedereen heeft zijn eigen computer. Alles wordt van thuis uit georganiseerd."

We kennen niemand met het coronavirus, maar in je achterhoofd weet je dat het kan gebeuren.

"Het positieve is natuurlijk dat we nu allemaal family time hebben. We moeten wel even zoeken hoe we de kinderen kunnen bezig houden want alle sportclubs zijn dicht. Het is hier gelukkig wel goed weer. Buitenspelen is dus positief, voor zover ze geen virussen oplopen."

"We kennen niemand die het coronavirus heeft opgelopen, maar in je achterhoofd weet je dat het kan gebeuren. De ziekenhuizen en de spoeddiensten zitten vol, ze willen er geen mensen meer bij."

Lees voort onder de video.

Videospeler inladen...

Inge Vandenbussche in Ispra: "We mogen niet naar het feest voor de moeder van mijn partner, in België"

Inge Vandenbussche woont in Ispra, aan de oevers van het Lago Maggiore in Lombardije. "De maatregelen komen verrassend en onwezenlijk over", zegt ze in "De zevende dag". "We dachten dat de situatie zou aanhouden tot 15 maart, maar toen kwam gisteravond het bericht dat alles erger wordt. We zitten nu in de rode zone waar we niet meer in of uit kunnen."

"Dat heeft extra gevolgen voor ons sociaal leven. Sportactiviteiten, yoga, clubactiviteiten: alles valt stil. De scholen blijven dicht tot 3 april en dat geeft problemen voor Italianen, vooral voor werkende vrouwen wier kinderen door grootouders worden opgevangen."

Iedereen had het wel over het coronavirus, maar we dachten dat de zaak werd overdreven.

"Begrafenissen, huwelijken: alles is afgelast. Voor ons persoonlijk heeft het ook impact in die zin dat er een feest is gepland voor de moeder van mijn partner, in België. Daar kunnen wij niet naartoe, we krijgen geen toelating. Onze skireis die gepland was van 14 tot 17 maart gaat ook niet door omdat de skistations zijn gesloten."

"De 11 gemeenten die tot nu toe getroffen waren, zijn ver van ons verwijderd. Iedereen had het wel over het coronavirus, maar we dachten dat de zaak werd overdreven. Enkel mijn partner, die piloot is, heeft me steeds gewaarschuwd dat ik het onderschatte. Na de aankondiging van vannacht moet ik nu wel zeggen dat hij waarschijnlijk gelijk heeft gekregen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen