CD&V bevraagt leden over regeringsvorming: "Vasthouden aan Vlaamse meerderheid of toch niet?"

CD&V heeft een online enquête uitgestuurd naar al haar leden. Daarin peilt ze naar welke thema's belangrijk zijn voor een toekomstige federale regering. Maar de partijtop wil ook weten hoe de basis denkt over een regering zonder Vlaamse meerderheid.

Gisteren kregen alle leden van CD&V een mail, met de link naar een bevraging. "Ik had tijdens de voorzittersverkiezing gezegd dat ik de leden actiever wou betrekken, en dat doen we nu", legt voorzitter Joachim Coens uit. "We schuiven daarom zeven prioriteiten voor een federale regering naar voor, en we vragen onze leden om er drie uit te kiezen. Zo weten we wat zij belangrijk vinden." De CD&V'ers krijgen onder meer de keuze tussen economie, klimaat, migratie, zorg en fiscaliteit.

Voor Coens is dat inhoudelijke luik het belangrijkste. Maar het tweede deel is toch minstens even opvallend: daarin vraagt CD&V wat haar leden vinden van de koers die de partij tot nu toe heeft gevolgd, om vast te houden aan een federale regering die een meerderheid aan Vlaamse kant heeft, en waar dus ook de N-VA deel van uitmaakt. En of de leden vinden dat CD&V kan meestappen in een regering met liberalen, socialisten en groenen, de zogenaamde Vivaldi-coalitie. Dat heeft de partij tot nu toe geweigerd.

"Het is heel belangrijk om te horen wat onze leden daarvan denken, en we zullen er zeker rekening mee proberen te houden. Het hangt er natuurlijk van af hoeveel leden antwoorden, en welke richting de antwoorden uitgaan. Het is best om dat ruim te bevragen, en niet alles te laten beslissen door enkelen in Brussel", zegt Coens. En wat als die leden vinden dat een regering zonder Vlaamse meerderheid geen probleem is, stapt CD&V dan in een federale regering zonder de N-VA? "Ik denk dat we niet vooruit moeten lopen op wat onze leden vinden. Maar we zullen die bevraging zeker voorleggen aan het partijbestuur en de verschillende organen van onze partij."

Dat partijbestuur van CD&V komt morgen, maandag samen. Dan worden ook koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) bij koning Filip verwacht voor een verslag van hun werk.

Meest gelezen