Juventus en Inter Milaan spelen vanavond in een leeg stadion in Turijn wegens het coronavirus.
AFP or licensors

Al 366 doden door coronavirus in Italië, Frankrijk verbiedt bijeenkomsten van meer dan 1.000 mensen

Wereldwijd zijn al bijna 110.000 besmettingen geteld met het nieuwe coronavirus. In Europa is Italië het zwaarste getroffen. De Italiaanse regering neemt drastische maatregelen om een verdere verspreiding tegen te gaan. In ons land zijn er gisteren 31 nieuwe besmettingen bijgekomen. Volg al het nieuws hieronder.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dodental in Lombardije stijgt van 154 naar 257 in 1 dag

In de regio Lombardije in Italië is het dodental door het coronavirus in 1 dag gestegen van 154 tot 257. Dat blijkt uit de laatste officiële cijfers. In heel Italië zijn nu officieel 366 mensen aan de gevolgen van het coronavirus bezweken. Gisteren stond de teller nog op 233. Officieel zijn nu 7.375 mensen besmet, gisteren was dat nog 5.883.

Lees meer in onderstaand artikel:

Derde coronadode in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is een derde patiënt bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt chief medical officer Chris Whitty. "De patiënt, die werd behandeld in het North Manchester General Hospital, was ouder dan 60 en had aanzienlijke onderliggende gezondheidsproblemen. De patiënt was recent naar een risicogebied gereisd. We onderzoeken met wie de patiënt contact heeft gehad."

President van Portugal plaatst zichzelf uit voorzorg in quarantaine

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft aangekondigd dat hij uit voorzorg in quarantaine zit en alle publieke activiteiten in Portugal en in het buitenland gedurende twee weken opschort.

De president was vorige week in contact gekomen met studenten van een school in het noorden van Portugal, die later moest sluiten nadat iemand besmet was geraakt met het coronavirus. Het staatshoofd vertoont echter geen symptomen en zal zijn presidentiële activiteiten vanuit zijn paleis voortzetten, klinkt het in een persbericht. De president wil zo ook de aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten opvolgen en "het goede voorbeeld" geven.

Sinds zaterdag zijn er 20 mensen besmet met het coronavirus in het Zuid-Europese land. In een poging de verspreiding van het virus verder tegen te gaan, heeft de regering een pakket maatregelen aangekondigd voor het noorden van Portugal. Zo mogen er onder meer tijdelijk geen bezoeken worden gebracht aan ziekenhuizen, bejaardentehuizen en gevangenissen.

9 agenten zitten dag in quarantaine in Grimbergen na inval in cannabisplantage

In Grimbergen, in Vlaams-Brabant, hebben 9 politie-agenten een dag in quarantaine gezeten op het politiecommissariaat. Ze hadden gisteren 3 Albanezen opgepakt bij een inval in een cannabisplantage. Eén van de verdachten beweerde besmet te zijn met het corona-virus, na een bezoek aan Italië. De man werd getest om zeker te zijn of dit waar was en uit voorzorg zijn de 9 agenten in afzondering gebleven. Nu is gebleken dat de Albanees niet besmet is en de agenten kunnen dus opnieuw naar huis.

Onduidelijkheid over geplande reizen naar Italië houdt aan

Het blijft voorlopig onduidelijk wat er gaat gebeuren met geplande reizen naar Italie. Tot 3 april worden reizen naar de quarantainegebieden geannuleerd, maar vanaf het begin van de paasvakantie is er geen zekerheid meer. De touroperators overleggen daarover morgen met de overheid, zegt Pierre Fivet van de koepel van reisorganisaties.

"We verwachten wel wat vragen van reizigers over wat er later met hun reis gebeurt", vertelt hij. "In elk geval is het zo dat Buitenlandse Zaken uiteraard geen kristallen bol heeft over wat in de toekomst zal gebeuren. In elk geval gaan we nu nog niet over tot annulaties van reizen, ook niet naar de getroffen gebieden in Italië in de maanden juli, augustus en later, wanneer toch veel mensen daar vakantieplannen hebben."

Intussen proberen touroperators klanten die in de getroffen streken zijn, daar weg te halen. TUI heeft zijn klanten een sms gestuurd met het advies het gebied te verlaten, al is het niet duidelijk of dat nog zal kunnen. Voorlopig zijn er wel nog internationale vluchten uit Milaan.

Frankrijk verbiedt bijeenkomsten van meer dan 1.000 mensen

In Frankrijk zijn bijeenkomsten met meer dan 1.000 mensen voortaan verboden, al zijn er wel uitzonderingen mogelijk. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid aangekondigd na afloop van een vergadering van de Defensieraad in het Elysée-paleis. De Franse regering hoopt zo een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

"Prefecten en ministeries zullen een lijst opstellen van evenementen die nuttig worden geacht voor het leven van de natie: evenementen zoals wedstrijden of het gebruik van het openbaar vervoer zullen daarin worden opgenomen", klinkt het. Eerder had de Franse overheid alle evenementen die meer dan 5.000 personen bij elkaar brachten al verboden tot midden april.

Correspondent Andrea Vreede in Rome: "Over het reizen bestaat nog veel onduidelijkheid"

"Sommige dingen zijn helemaal niet duidelijk", zegt correspondent Andrea Vreede vanuit Rome in "Het Journaal" over het decreet waarmee de regering van Italië grote delen van het noorden van het land in quarantaine heeft geplaatst. "Bijvoorbeeld het reizen. Mag je nu wel naar buiten reizen? Mag je niet naar binnen reizen? Er zijn uitzonderingen voor werk, maar hoe dan en voor wie? We weten het niet. Hierover bestaat veel onduidelijkheid en daardoor is er veel onrust."

"De voorzitters van de getroffen regio's vinden het evenmin duidelijk. Sommige maatregelen kan je per regio verschillende interpreteren. Zij zeggen dat de regie net nationaal moet worden georganiseerd."

De grote vraag blijft hoe de regering de quarantaine echt kan afdwingen. "Zodra het decreet uitlekte, renden mensen in het noorden meteen naar de treinstations om treinen naar het zuiden te nemen. Er wordt nu over gesproken om het leger en meer politie in te zetten en om overal blokkadeposten neer te zetten, maar hoe ga je dat doen in zo'n groot gebied?"

"De minister van Volksgezondheid heeft opgeroepen tot grote persoonlijke verantwoordelijkheid, maar in tijden van angst zal dat niet makkelijk zijn om te verwezenlijken."

Bekijk hieronder het gesprek met Andrea Vreede in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Saudi-Arabië sluit alle scholen "tot nader order"

Saudi-Arabië sluit alle scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen. Dat melden staatsmedia op gezag van de minister van Onderwijs Hamad al-Sheikh. Ze gaan morgen (maandag) dicht en blijven dat "tot nader order". De minister beveelt om virtuele scholen op te richten en wil onderwijs op afstand instellen tijdens de sluiting. In Saudi-Arabië zijn 11 mensen met het nieuwe coronavirus besmet.

Dodental in Frankrijk stijgt tot 19, 1.126 mensen zijn besmet

In Frankrijk zijn nu officieel 19 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Over het hele land zijn officieel 1.126 mensen besmet. Dat blijkt uit de jongste cijfers.

Alitalia schort meeste vluchten naar Milaan op

Vanaf morgen zal de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia niet meer vliegen van en naar Malpensa, de belangrijkste luchthaven van Milaan. Hoe lang de opschorting duurt, is nog niet duidelijk. Vanop de andere luchthaven, die van Linate, zouden nog wel binnenlandse vluchten uitgevoerd worden. Internationale vluchten zullen uitgevoerd worden vanuit Rome.

Alitalia reageert op de quarantaine die de Italiaanse regering heeft ingesteld in grote delen van het noorden van het land en dan vooral de regio Lombardije met de stad Milaan. Dat kan grote gevolgen hebben, want Milaan is de economische hoofdstad van Italië. 

AP2009

Duitsland raadt bijeenkomsten van meer dan duizend mensen af

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn raadt aan dat alle evenementen waarbij meer dan duizend mensen bijeenkomen, afgelast zouden worden. De minister betreurt dat de initiatiefnemers dat tot nu toe geweigerd hebben. 

Zwitserland had eerder evenementen met meer dan duizend deelnemers verboden. Duitsland gaat nu nog niet zo ver, maar geeft enkel een advies.

Beurs van Milaan gaat morgen gewoon open

Ondanks de quarantaine in het noorden van Italië, zal de beurs van Milaan morgen gewoon open zijn. Dat heeft topman Raffaele Jersalmi bekendgemaakt. Volgens hem zijn er voldoende maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus te voorkomen en is er geen reden om de beurs te sluiten. 

Milaan ligt midden in Lombardije, de noordelijke regio die vannacht door de Italiaanse regering in quarantaine is geplaatst. Niemand mag het gebied nog in of uit, maar ook binnen de afgesloten zone zijn bewegingen van mensen erg beperkt. De index van de Milanese beurs heeft de voorbije weken al forse klappen gekregen en verwacht wordt dat de maatregelen van de regering de economie en de aandelenkoersen nog verder de dieperik in zal duwen. De bestrijding van het virus is voor de regering nu evenwel een grotere prioriteit dan de beurskoersen.

Belgen uit Livigno zijn al opnieuw thuis

De Belgen die eergisteren naar Livigno, in Lombardije (dicht bij de Zwitserse grens), vertrokken waren voor hun skivakantie, zijn opnieuw thuis. Hun reisorganisatie heeft hen na de aankondiging van de strenge quarantaine-maatregelen van de Italiaanse regering meteen teruggehaald. 

"We hebben bijna geen Italianen gezien: ik denk niet dat we corona hebben", reageert een van de reizigers lachend. "Het is jammer dat onze skivakantie in het water gevallen is, maar ik ben heel blij dat we weer thuis zijn en dat alles goed verlopen is." 

Videospeler inladen...

Nog twee doden door coronavirus in Nederland

In Nederland zijn nog twee personen overleden die besmet waren met het coronavirus. Het zijn twee mannen, een 86-jarige die in het ziekenhuis in Uden lag, en een 82-jarige die in Sittard-Geleen in het ziekenhuis was opgenomen. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt.

In totaal zijn nu drie mensen in Nederland aan het virus overleden. Een 86-jarige man die opgenomen was in een ziekenhuis in Rotterdam, stierf vrijdag. Het RIVM meldde vandaag nog 77 nieuwe gevallen van het coronavirus. Het totaal bij onze noorderburen komt daarmee op 265.

Hoe realistisch zijn de cijfers?

Volgens de officiële cijfers van Volksgezondheid zijn er gisteren 31 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in ons land. Dat lijkt niet veel, maar wellicht ligt het aantal effectieve besmettingen een stuk hoger. In het weekend gaan mensen doorgaans minder snel naar de dokter, niet alle coronagevallen worden gedetecteerd en bovendien wordt het aantal tests beperkt door een tekort aan de nodige producten. De resultaten van mensen die morgen naar de dokter gaan, zullen we dinsdag kennen. De cijferupdate van dinsdag zal dus een iets duidelijker beeld geven.

Van Ranst: "Een aantal patiënten ligt in ziekenhuis met stevige longontsteking"

Ons land heeft nu officieel 200 coronabesmettingen. De meeste zieken stellen het relatief goed. "Wat ze doormaken is een zware verkoudheid of iets griepachtigs", aldus viroloog Marc Van Ranst. Een beperkt aantal mensen komt wel in het ziekenhuis terecht. Een sterftegeval hebben we in België (nog) niet, maar een aantal patiënten wordt in het ziekenhuis verzorgd voor een stevige longontsteking. "En dat is nooit goed", zegt Van Ranst in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Moskou dreigt met 5 jaar celstraf voor wie zelf-isolatie niet naleeft

De autoriteiten van de Russische hoofdstad Moskou hebben eerder deze week maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Zo moeten mensen die uit besmette gebieden komen, zoals onder meer China, Frankrijk en Italië, zichzelf voor twee weken thuis isoleren bij thuiskomst. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een celstraf tot vijf jaar, laten de autoriteiten vandaag weten. Tot nu toe zijn er 15 coronabesmettingen geregistreerd in Rusland.

Alle Italiaanse luchthavens zijn voorlopig nog open

Alle luchthavens in Italië zijn voorlopig nog open en operationeel. Ook de vliegvelden in het noorden van het land waar de Italiaanse regering in de nacht van zaterdag op zondag reisbeperkingen heeft ingesteld. Dat staat in een verklaring van de ENAC, de nationale burgerluchtvaartorganisatie van het land.

TUI zal zijn klanten in Noord-Italië in de loop van de dag contacteren

Reisorganisatie TUI heeft momenteel 109 Belgische vakantiegangers in het noorden van Italië. Die mensen zullen vandaag gecontacteerd worden door de klantendienst van TUI om hen informatie te geven en om te antwoorden op eventuele vragen, nu in Italië de regio Lombardije en veertien provincies in quarantaine geplaatst zijn in een poging om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig werden er nog geen reizen geannuleerd. Daarvoor wacht TUI op richtlijnen van de Italiaanse en Belgische autoriteiten.

Brussels Airlines annuleert voorlopig geen nieuwe vluchten naar Italië

De twee heen- en terugvluchten naar Italië die luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vandaag op het programma heeft staan, naar Venetië en Milaan, zullen doorgaan zoals gepland. De Italiaanse autoriteiten hebben voorlopig nog niet laten weten dat de luchthavens van Venetië en Milaan de deuren zouden moeten sluiten.

"We volgen de situatie van heel nabij op. We hebben op dit moment nog geen opdracht gekregen om vluchten te annuleren", zegt woordvoerster Wencke Lemmes 

In België heeft de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken zondagvoormiddag het reisadvies naar Italië aangepast. Niet-essentiële reizen naar de regio Lombardije en veertien Italiaanse provincies worden afgeraden.

"Maatregelen als in Italië hebben weinig zin in Belgische context"

Maatregelen zoals in Italië, waarbij miljoenen inwoners in het noorden van het land in quarantaine worden geplaatst, hebben "in een Belgische context weinig zin". Dat zegt viroloog Steven Van Gucht. Dorpen of hele provincies afsluiten staat in elk geval niet in het draaiboek van de Belgische overheid. "In het geval van een uitbraak zoals in Italië zouden onze maatregelen zijn om de bevolking op te roepen om af te zien van de deelname aan activiteiten en onnodige verplaatsingen te vermijden."

"In een Belgische context heeft het weinig zin om maatregelen te nemen zoals in Italië. Ons land is veel te klein daarvoor. Alles is met elkaar verbonden. We hebben geen gebieden die wat apart staan van elkaar", zegt Van Gucht. De viroloog zegt dat het beter is om te rekenen op het gezond verstand van de Belg, en bijvoorbeeld op te roepen om thuis te blijven bij symptomen en telewerk te promoten.

Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar rode zone in Italië af

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Italië aangepast, naar aanleiding van de beslissing van de Italiaanse regering om strenge beperkende maatregelen op te leggen voor verschillende noordelijke provincies die getroffen zijn door het coronavirus. "Ten gevolge deze beslissing van de Italiaanse regering worden niet – essentiële reizen naar deze gebieden afgeraden", aldus Buitenlandse Zaken.

Deze eenvoudige dingen kunt u zelf doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Minister van Volksgezondheid Wouter Beke en viroloog Marc Van Ranst benadrukten in "De zevende dag" nogmaals dat iedereen zich best aan de eenvoudige richtlijnen houdt om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich zo min mogelijk verspreidt. 

Bekijk hieronder de video met de do's and don'ts die Marc Van Ranst aanbeveelt: 

Videospeler inladen...

Vlaamse in Italië: "Dit is onwezenlijk"

Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Beke vraagt medisch personeel zich te melden

Minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil een "medische reserve" opbouwen. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag" op Eén.  "Medisch personeel (huisartsen of mensen met een medische opleiding) dat denkt iets te kunnen bijdragen, mag mailen naar zorgengezondheid@vlaanderen.be. "

"We hebben onze eigen artsen en verpleegkundigen binnen onze administratie en we zijn al op verschillende plaatsen op zoek gegaan naar extra mensen, ter ondersteuning van de federale maatregelen. Maar we moeten toegeven dat het spannend is. Wie bijkomend iets kan betekenen, mag zich zeker aanmelden via mail." 

31 nieuwe besmettingen in België

Er zijn in ons land gisteren 31 nieuwe besmettingen bijgekomen met het nieuwe coronavirus, volgens de cijfers van Volksgezondheid. Het totale aantal Belgische besmettingen komt daarmee op 200. Het aantal nieuwe besmettingen ligt daarmee lager dan de voorbije dagen.

Maar dat wil niet zeggen dat het aantal besmettingen sowieso afneemt, want niet iedereen wordt gedetecteerd en bovendien wordt in het testlabo voorrang gegeven aan de stalen van mensen met symptomen die mogelijk een ziekenhuisopname nodig hebben en aan stalen van zieke gezondheidswerkers.

Mogelijk ligt het effect van de terugkerende krokusvakantiegangers uit Italië nu achter de rug. Er is momenteel wel een beginnende maar nog erg beperkte circulatie van het Covid-19 virus onder de Belgische bevolking. 

Toeristische resorts op Malediven in quarantaine

Intussen is het coronavirus ook opgedoken op de eilandengroep Malediven in de Indische Oceaan. Daar zouden twee personeelsleden van een luxeresort besmet zijn door een Italiaanse toerist. Het resort is samen met een ander in de buurt in quarantaine geplaatst. 

In die twee centra zouden ongeveer 1.400 toeristen en personeelsleden zitten. Het gaat om de eerste besmetting in de eilandstaat.

Meest gelezen