Petoetje en Petatje toen alles nog koek en ei was (archieffoto).
Foto: Gemeente Hoeilaart

Zwaan Petoetje doodt zijn "Brugse schone" Petatje al na 2 weken in Hoeilaart

Drama in Hoeilaart: op de vijver van het Jan van Ruusbroecpark heeft mannetjeszwaan Petoetje zijn kersverse vrouwtjeszwaan Petatje gedood. Dat bevestigt ooggetuige Beatrice Danau aan VRT NWS. Petatje was pas eind februari vanuit Brugge naar Hoeilaart overgebracht om Petoetje na 2 jaar eenzaamheid gezelschap te houden, maar nu is ze de verdrinkingsdood gestorven.

Wat twee weken geleden als een mooie romance begon in het Jan van Ruusbroecpark in Hoeilaart, is deze ochtend in geweld geëindigd: op de vijver in het park heeft mannetjeszwaan Petoetje vrouwtjeszwaan Petatje gedood door haar te verdrinken.

Petatje was pas eind februari vanuit Brugge naar Hoeilaart overgebracht om Petoetje gezelschap te houden. Hij was al twee jaar alleen en de hoop bestond dat hij samen met zijn "Brugse schone" een gezin zou stichten.

"Ik was bezig in huis toen ik lawaai van de dieren op de vijver hoorde", vertelt Beatrice Danau aan VRT NWS. Zij woont samen met haar man in een flatgebouw met uitzicht op de vijver en zag alles voor haar ogen gebeuren. "Als de dieren lawaai maken, dan wil dat zeggen dat er iets aan de hand is, dus ik ging aan het venster kijken."

"Ik zag hoe de Petoetje in het midden van de vijver bovenop Petatje zat. Met zijn bek duwde hij haar hoofd voortdurend onder water tot ze was verdronken. Het duurde zeker een kwartier. Het was vreselijk om te zien. Ook een visser zag het gebeuren, maar hij kon niks doen."

"De voorbije twee weken hebben Petoetje en Petatje nooit ruzie gemaakt. Petoetje is eigenlijk een erg tamme zwaan, je kan hem zonder problemen voederen. Nadat hij Petatje had gedood, heeft hij haar lichaam zelf naar de kant van de vijver geduwd, erg vreemd."

Nero

Schepen van Dierenwelzijn Joris Pijpen (Open VLD) kreeg meteen verschillende meldingen binnen en heeft het kadaver intussen laten verwijderen. Ook hij bevestigt dat de zwanen eerder nooit ruzie hadden. "Begin deze week hadden we hen nog Petoetje en Petatje gedoopt, naar de stripfiguren uit "De avonturen van Nero & co"", vertelt hij aan VRT NWS.

Op dit moment ziet Pijpen geen redenen om aan de getuigenis van Danau te twijfelen. "We hebben geen enkele aanwijzing dat kwaad opzet in het spel is. Dit is gewoon de natuur aan het werk. Wel wil ik graag benadrukken dat Petoetje zich nog nooit agressief heeft gedragen naar mensen toe."

"Voorlopig is het niet de bedoeling om een nieuwe vrouwtjeszwaan te zoeken. Het is ook niet makkelijk om een te vinden. We gaan ons wel nog informeren bij de zwanenverzorgers in Brugge in de hoop meer inzichten te verkrijgen in wat is gebeurd."

Meest gelezen