Videospeler inladen...

16 miljoen mensen een maand in quarantaine in Noord-Italië: "Veel verwarring en onzekerheid" 

In het noorden van Italië worden zo'n 16 miljoen mensen zeker tot begin april in quarantaine gezet. Dat heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte vannacht bekendgemaakt op een persconferentie. De maatregel moet de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegengaan. Het gaat om inwoners van de regio Lombardije, met als grootste stad Milaan, en 14 provincies in de omgeving.

Italië breidt de gebieden waar strenge voorzorgsmaatregelen worden genomen tegen het nieuwe coronavirus flink uit tot de hele regio Lombardije en 14 nabijgelegen provincies. Het gaat naast Lombardije om de provincies Modena, Parma, Piacenza, Emilia-Romagna, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië. De Italiaanse premier Conte heeft daartoe een decreet ondertekend.

Tot nu toe had Italië elf dorpen met een gezamenlijke bevolking van 50.000 mensen in de regio Lombardije en delen van het gebied rond Venetië in quarantaine geplaatst.

In het uitgebreide quarantainegebied wonen alles samen zo'n 16 miljoen mensen, dat is ongeveer een kwart van de Italiaanse bevolking. De belangrijkste stad in de regio Lombardije is Milaan. Het is de Italiaanse financiële hoofdstad en heeft een bevolking van iets minder dan 1,4 miljoen mensen. 

(Lees verder onder de foto)

Italiaans premier Giuseppe Conte.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Niemand in, niemand uit

Niemand mag de getroffen streek in of uit, behalve als het echt noodzakelijk is voor je job of om gezondheidsredenen. De inwoners moeten verplaatsingen zoveel mogelijk vermijden. Scholen, musea, skigebieden en zwembaden gaan of blijven dicht. Ook alle burgerlijke en religieuze evenementen en ceremonies - inclusief begrafenissen - worden opgeschort.

Restaurants en cafés mogen wel openblijven, maar enkel tussen 6u 's morgens en 18u 's avonds. Klanten moeten daar wel een meter afstand houden van mekaar. Die laatste maatregel geldt ook voor winkels. Wie die verplichte afstand niet kan garanderen, moet zijn zaak sluiten. 

De maatregel geldt al zeker tot 3 april. Nog voor de officiële aankondiging ervan, was er gisteravond al ongerustheid in de stad Padua nabij Venetië, meldt het persbureau AP. Nogal wat mensen haastten zich blijkbaar naar het station om de laatste treinen weg uit de streek te nemen.

Op beelden is te zien dat er her en der politieversperringen worden opgetrokken. Maar hoe de Italiaanse autoriteiten de lockdown willen afdwingen, blijft voor een groot deel onduidelijk.

In Italië zijn al meer dan 230 doden gevallen door het nieuwe corona-virus. 5.883 mensen zijn besmet. In ons land zijn voor zover geweten 169 mensen besmet.

"Beetje paniek"

Volgens onze Italië-correspondent Mustafa Marghadi heeft de Italiaanse regering vrij overhaast tot die noodmaatregel beslist nadat gisteren een forse stijging werd vastgesteld van het aantal coronabesmettingen. Op 1 dag kwamen er meer dan 1.000 besmettingen bij. 

"Twee weken geleden werden 11 dorpjes afgesloten. Ze hadden verwacht dat de aangroei van coronabesmettingen nu wat ging afzwakken, maar het is alleen maar meer geworden. Misschien is het wat paniekvoetbal."

Dat maakt wel dat er in de getroffen provincies momenteel "veel verwarring en een beetje paniek" heerst over de noodmaatregelen die vanaf vandaag ingaan, zegt Marghadi. "Het decreet is een beetje vaag en er zijn meerdere interpretaties mogelijk."

Marghadi voelt die onduidelijkheid aan den lijve: hij wil zelf de trein van Turijn naar Rome nemen. "Ik had verwacht dat die trein, die dwars door Lombardije gaat, over Milaan, waarschijnlijk niet zou rijden. Maar die vertrekt gewoon. Ik weet niet of ik dan straks ook in Milaan zou kunnen uitstappen, want dat zou eigenlijk niet mogen van het decreet."

Economische klap

De economische impact voor de streek zal dan ook zonder twijfel bijzonder groot zijn. In Venetië was de hotelbezetting nu al drastisch teruggevallen. 

"Lombardije, Veneto en Emilia Romagna zijn de zwaarst getroffen gebieden, maar die pakken min of meer 30 procent van het bruto nationaal product van heel Italië mee. Dus het is een enorm zware economische klap. Het afsluiten van deze regio zal daar echt niet bij helpen."

Beluister hier het gesprek met Mustafa Marghadi in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen