Videospeler inladen...

Meer dan 6.000 mensen komen in Brussel op straat voor meer vrouwenrechten

Duizenden mensen trotseren vanmiddag de regen voor een mars voor internationale vrouwendag. Volgens de politie zijn er 6.300 deelnemers. 

De mars ging om 14 uur van start aan Brussel-Centraal, en vooraf waren er al toespraken, getuigenissen en een flashmob. De stoet trekt naar het Justitiepaleis en komt rond 15 uur terug aan Brussel-Centraal. "Solidariteit met de vrouwen wereldwijd", is te horen in de mars, maar ook "neen aan seksisme". De optocht is een initiatief van Wereldvrouwenmars.

"We willen eerst en vooral naar voor brengen dat strijden tegen de ontmanteling van de sociale zekerheid ook strijden is tegen seksistisch geweld", aldus Wereldvrouwenmars. "De gelijkheid tussen vrouwen en mannen is cruciaal, maar zonder financiële middelen blijft dat tevergeefs. Hoe strijden tegen een overbelasting aan huishoudelijk werk als we geen kwaliteitsvolle en toegankelijke openbare diensten hebben?"

Op die manier wil Wereldvrouwenmars solidariteit betuigen met de strijd in Mexico, Soedan of Rusland.

Nicolas Maeterlinck

In Antwerpen hebben volgens de politie 150 mensen meegestapt in een mars voor vrouwenrechten en tegen seksisme . De mars, die door het Collectief 8 maart georganiseerd werd, begon op de Stadswaag in de studentenbuurt en eindigde op het 'Vrouwenstakingfestival' op het De Coninckplein, waar een 300-tal mensen aanwezig was.

"We willen benadrukken dat gelijke rechten voor vrouwen en mannen nog altijd niet verworven zijn in ons land. Het geweld op vrouwen blijft een probleem dat met onvoldoende daadkracht aangepakt wordt, idem voor de loonkloof, de discriminatie, de armoede en het seksisme in al zijn vormen dat vrouwen dag in dag uit treft", zegt het Collectief 8 maart.

Meest gelezen