Marc Gorremans

Nieuwe uitkijktoren van 10 meter in Kalmthoutse Heide

In de Kalmthoutse Heide is dit weekend een nieuwe uitkijktoren in gebruik genomen. De toren is tien meter hoog, en biedt bezoekers een fantastisch uitzicht op het Stappersven, één van de grootste vennen van Vlaanderen.

"Deze uitkijktoren vormt het voorlopige hoogtepunt van het LIFE HELVEX - project”, zegt Luc Jordaens, conservator van het Stappersven. "Het echte hoogtepunt zal uiteraard de natuurpracht zijn die zich hier na een ingrijpende omvorming van het gebied zal gaan ontwikkelen."

Het project heeft tot doel het herstellen van zeldzame en kwetsbare natte en droge heidegebieden, landduinen en vennen en het bestrijden van niet-gewenste exoten zoals rododendron en Amerikaanse vogelkers. Het project wordt afgerond in de zomer van 2020. 

Tussen de bakstenen van de toren  werden spleten en holen gelaten waar vleermuizen en vogels kunnen "wonen". De toren is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang

Meest gelezen