Videospeler inladen...

Italië is nu met 7.375 besmettingen en 366 doden het meest getroffen land door het coronavirus na China

Minder dan 24 uur nadat de Italiaanse regering grote delen van het noorden van het land in quarantaine heeft geplaatst, is het aantal slachtoffers van het coronavirus fors gestegen. Italië is nu na China het meest getroffen land.

Zondagavond rond 18 uur kwam er slecht nieuws in de noordelijke regio Lombardije, zowat het epicentrum van de corona-epidemie in Italië. In 24 uur tijd is het aantal overleden patiënten van het coronavirus daar van 154 gestegen tot 257. 

Ongeveer een uur later werden de cijfers voor geheel Italië bekendgemaakt. Daar zijn vandaag in totaal 133 mensen overleden aan het virus en het aantal dodelijke slachtoffers is er gestegen tot 366. Het aantal besmettingen in Italië is fors gestegen van 5.883 naar 7.375. 

Dat betekent dat Italië Zuid-Korea achter zich gelaten heeft in het totaal aantal besmettingen buiten China. Het aantal doden in Italië is al enkele dagen hoger dan in Iran, als we China niet meerekenen. Dat toont aan dat het probleem in Italië nu erg groot is en snel uitbreiding neemt. Opvallend is ook dat Zuid-Korea met iets meer dan 7.000 zieken wel veel besmettingen heeft, maar met 50 doden relatief goed wegkomt. 

De regering van premier Giuseppe Conte treedt echter drastisch op in Italië. Door het isoleren van de regio Lombardije en enkele provincies in andere regio's in het noorden, brengt hij de economische motor van Italië zo goed als tot stilstand. De impact van de quarantaine in het noorden zal evenwel pas later voelbaar zijn als het aantal besmettingen in Italië inderdaad daalt.

Overigens heeft de Italiaanse gezondheidsdienst 22 miljoen chirurgische mondmaskers gekocht. Die zullen vanaf 12 maart beschikbaar worden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Correspondent Andrea Vreede in Rome: "Over het reizen bestaat nog veel onduidelijkheid"

"Sommige dingen zijn helemaal niet duidelijk", zegt correspondent Andrea Vreede vanuit Rome in "Het Journaal" over het decreet waarmee de regering van Italië grote delen van het noorden van het land in quarantaine heeft geplaatst. "Bijvoorbeeld het reizen. Mag je nu wel naar buiten reizen? Mag je niet naar binnen reizen? Er zijn uitzonderingen voor werk, maar hoe dan en voor wie? We weten het niet. Hierover bestaat veel onduidelijkheid en daardoor is er veel onrust."

"De voorzitters van de getroffen regio's vinden het evenmin duidelijk. Sommige maatregelen kan je per regio verschillend interpreteren. Zij zeggen dat de regie net nationaal moet worden georganiseerd."

De grote vraag blijft hoe de regering de quarantaine echt kan afdwingen. "Zodra het decreet uitlekte, renden mensen in het noorden meteen naar de treinstations om treinen naar het zuiden te nemen. Er wordt nu over gesproken om het leger en meer politie in te zetten en om overal blokkadeposten neer te zetten, maar hoe ga je dat doen in zo'n groot gebied?"

"De minister van Volksgezondheid heeft opgeroepen tot grote persoonlijke verantwoordelijkheid, maar in tijden van angst zal dat niet makkelijk zijn om te verwezenlijken."

Bekijk hieronder het gesprek met Andrea Vreede in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen