Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Senator Kamala Harris steunt haar vroegere rivaal Joe Biden voor de presidentsnominatie

In de Verenigde Staten schaart voormalig presidentskandidate Kamala Harris zich nu achter gewezen vicepresident Joe Biden. Dat kan een belangrijke opsteker zijn voor Biden. De bekende zwarte dominee Jesse Jackson steunt dan weer Bernie Sanders.

Joe Biden lijkt als presidentskandidaat terug van weggeweest. Na een ellendige start bij de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire, kreeg hij de overwinning te pakken in South Carolina en in negen van de veertien staten waar op Super Tuesday gestemd werd. Een daarvan was verrassend Texas.

Biden kan nu rekenen op de steun van de voormalige presidentskandidaten Amy Klobuchar, Pete Buttigieg en Michael Bloomberg en vandaag heeft ook senator Kamala Harris uit Californië zich achter zijn vaandel geschaard. In een video kondigt Harris aan dat ze ook actief campagne zal voeren voor Biden.

Harris is van gemengd Indische en Caraïbische komaf en kan zwarte kiezers motiveren, het kiespubliek waarop Biden mikt. Eerder gaf ze zelf haar ambities om president te worden op omdat haar campagne zonder geld dreigde te vallen.

Dominee Jesse Jackson kiest Bernie Sanders

De zwarte dominee, activist en politicus Jesse Jackson heeft dan weer zijn steun uitgesproken voor de meer linkse kandidaat Bernie Sanders. "Met uitzondering van de Indianen zijn zwarte Amerikanen sociaal en economisch het meest achtergesteld en onze eisen zijn niet gematigd", zo verklaart Jackson dat. (Lees verder onder de foto).

Ook die steun is erg belangrijk, want Sanders scoort niet zo goed bij zwarten en Latino's en daar zou dus nu verandering in kunnen komen. Jesse Jackson is sinds de jaren 60 een icoon van de burgerrechtenbeweging en was een medewerker van de vermoorde dominee Martin Luther King. Zelf deed Jackson twee keer een gooi naar de Democratische nominatie voor een presidentskandidaat, maar zonder succes. 

De strijd om de Democratische nominatie wordt nu wel duidelijk een tweekamp tussen de centrumfiguur Joe Biden en de meer progressieve kandidaat Bernie Sanders. 

Meest gelezen