Videospeler inladen...

Viroloog Van Ranst over quarantaine in Italië: "Puur medisch gezien zou je dat niet doen, maar land staat onder druk"

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) heeft begrip voor de Italiaanse beslissing om een groot gebied in quarantaine te plaatsen om het coronavirus in te dijken. Toch wil hij, vanuit medisch oogpunt, ook nuanceren: "In dezelfde periode heb je elk jaar evenveel doden door griep. Voor hen doet men geen lockdown."

"Voor de Italianen was het heel moeilijk om die beslissing niet te nemen", aldus een begripvolle Marc Van Ranst in "De zevende dag" op Eén. Hij verwijst naar de beslissing van de Italiaanse regering om de regio Lombardije en 14 andere Noord-Italiaanse provincies in quarantaine te plaatsen.

"Je kunt maar weinig doen tegen zo'n coronavirus. Quarantaine is een bewezen manier om infectieziekten in te dijken, al sinds de middeleeuwen. De quarantaine in China was een belangrijk precedent." 

Toch vindt Van Ranst wel dat we de medische gevolgen van het coronavirus nog altijd in perspectief moeten zien. "In dezelfde tijdspanne vallen er in Italië elk jaar evenveel doden door de griep. Die doden worden niet opgeteld, zijn anoniem en daar doet men geen lockdown voor. Dus puur medisch gezien, in vergelijking met iets wat we kennen, zou je dat niet doen. Maar het is moeilijk om kritiek te hebben op hen, die al weken onder druk staan."

Niet in Belgisch draaiboek

Van Ranst wordt bijgetreden door viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. Volgens hem staat dorpen of hele provincies afsluiten niet  in het Belgische draaiboek. "Ons land is veel te klein daarvoor. Alles is met elkaar verbonden. We hebben geen gebieden die wat apart staan van elkaar", zegt Van Gucht.

Ik lees nu berichten van mensen die stante pede de regio hebben verlaten. Zo exporteer je het virus

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano

"In het geval van een uitbraak zoals in Italië zouden onze maatregelen zijn om de bevolking op te roepen om af te zien van de deelname aan activiteiten en onnodige verplaatsingen te vermijden. In een Belgische context heeft het weinig zin om maatregelen te nemen zoals in Italië."

Hij vermoedt dat de beslissing van de Italiaanse regering mee ingegeven is door het feit dat het merendeel van de besmettingen gesitueerd is in het noorden van het land. "In het zuiden van het land zijn er relatief weinig. Ik denk dat er grote druk was om dat zo te houden. Maar of het iets zal uitmaken? Ik lees nu berichten van mensen die stante pede de regio hebben verlaten. Zo exporteer je het virus. Op die manier kan je het omgekeerde bereiken van wat je wil bewerkstelligen."

En de Romereizen?

Voor de Belgische scholieren komt de traditionele periode van de Romereizen eraan. Afgelasten dan maar? Noch Van Ranst, noch Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) spreken zich daar in "De zevende dag" expliciet over uit. "Romereizen zijn heel moeilijk", zucht Van Ranst.

Beiden vinden dat een beslissing over een reisadvies Buitenlandse Zaken toekomt. Van Ranst laat wel uitschijnen dat hij daar wel wat op rekent: "Duidelijkheid zou beter zijn dan halve maatregelen."

Dit is behalve een gezondheidscrisis ook het wereldkampioenschap virologie

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven)

Buitenlandse Zaken heeft haar advies sinds vanochtend als volgt aangepast: "Niet-essentiële reizen" naar de gebieden die in quarantaine zijn geplaatst, worden "afgeraden".

Vaccin

En waar blijft dat vaccin? "Iedereen werkt daaraan", weet Van Ranst. "Dit is behalve een gezondheidscrisis ook het wereldkampioenschap virologie. Gaat daar iets uit komen? Ja. Maar traditioneel komt dat te laat."

Of de besmettingen met het coronavirus zullen milderen als de lente in het land is, durft Van Ranst niet met zekerheid zeggen. "Dat is wat we allemaal hopen. Dat was in het verleden met SARS ook zo, maar daar is geen garantie op."

Vanochtend kwamen er 31 nieuwe besmettingen bij in ons land. Het totale aantal ligt nu op 200.

Minister van Volksgezondheid Beke vraagt medisch personeel om zich te melden

Samen met Van Ranst was ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) te gast in "De zevende dag". Hij wil een "medische reserve" opbouwen, zo kondigde hij aan. "Medisch personeel (huisartsen of mensen met een medische opleiding) dat denkt iets te kunnen bijdragen, mag mailen naar zorgengezondheid@vlaanderen.be. "

"We hebben onze eigen artsen en verpleegkundigen binnen onze administratie en we zijn al op verschillende plaatsen op zoek gegaan naar extra mensen, ter ondersteuning van de federale maatregelen. Maar we moeten toegeven dat het spannend is. Wie bijkomend iets kan betekenen, mag zich zeker aanmelden via mail." 

Bekijk hier het hele gesprek met Marc Van Ranst en Wouter Beke in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen