Aantal hamsterburchten in Tongeren meer dan verdubbeld na reddingsactie

18 Hamsterburchten zijn er geteld in Widooie bij Tongeren. Dat zijn er 11 meer dan vorig jaar. Afgelopen zomer werden er 26 hamsters uitgezet om de bestaande wilde populatie te redden. Nu blijkt dat een aantal van de uitgezette dieren zich heeft kunnen handhaven.  

Het aantal wilde hamsters in Tongeren was de afgelopen jaren zo sterk teruggelopen, dat zonder hulp de dieren op die locatie zouden uitsterven. In juni werden er vanuit de GaiaZOO 26 dieren uitgezet om de populatie te redden. Een aantal overleefden de eerste maand niet maar een aantal kreeg al na 40 dagen nakomelingen. 

Wilde of uitgezette hamsters hebben even veel overlevingskansen

onderzoeker Gerard Muskens

Volgens onderzoeker Gerard Muskens is het normaal dat niet alle uitgezette dieren in leven blijven. Ook in de natuur is er een grote sterfte. Alleen sterven in het wild de dieren als ze nog heel klein zijn. Bij uitgezette dieren is dat in de eerste maand nadat ze vrij gelaten worden. Nadien is er geen verschil meer te merken

Voorzichtig positief

Toch moeten we niet te snel gerust zijn, zegt Inge Nevelsteen van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.  De hamster blijft een bedreigde diersoort in Limburg. Pas als er 500 dieren zijn, zullen ze zich zonder moeite in de natuur kunnen handhaven. 

 

Meest gelezen