(c) Copyright 2012, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Acteur Max von Sydow (90) overleden, bekend van "Het zevende zegel", maar ook "Game of thrones"

De Zweeds-Franse acteur Max Von Sydow (90) is overleden. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met de legendarische Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Al speelde hij ook mee in Amerikaanse films en series. Recent bijvoorbeeld nog in "Game of thrones" en "Star Wars: the force awakens".

De als Carl Adolf von Sydow in het Zweedse Lund geboren acteur speelde in meer dan honderd films, zowel in blockbusters als in arthouse-films en -series. Hij speelde recent nog de Three-eyed raven in de populaire tv-reeks "Game of thrones". Daarvoor is hij vooral bekend als ridder Antonius Block; die in "Het zevende zegel" van Ingmar Bergman een partijtje schaak speelt met de Dood (zie video onder).

Lees verder onder de video:

Het is moeilijk om de acteur los te zien van zijn landgenoot Ingmar Bergman, met wie hij tientallen films inblikte. Naast "Het zevende zegel" (1957) leverde die samenwerking films op als "De maagdenbron" (1960), "Wilde aardbeien" (1957), "Als in een donkere spiegel" (1961), "Schaamte" (1968) en "Het uur van de wolf" (1968).

Hij speelde erg gevarieerde rollen: van Jezus in "The greatest stoy ever told" (1965) tot de duivel in "Needful things" (1993). Hij was ook Father Merrin in de eerste twee films uit "The exorcist"-filmreeks (zie video onder). De acteur werkte verder samen met regisseurs als Wim Wenders, Lars Von Trier, Martin Scorsese, Ridley Scott...

Lees verder onder het fragment uit horrorfilms "The exorcist", opgelet: kan schokkend zijn voor jongere surfers:

In de James Bond-film "Never say never again" (1983) speelde hij de klassieke Bondslechterik Blofeld tegenover Sean Connery die voor de laatste keer (en na een tussenpauze) opnieuw Bond speelde. De titel van de films is daar trouwens een verwijzing naar. Leuk detail: Von Sydow weigerde enkele jaren daarvoor de rol van Bond in "Dr No", de eerste Bondfilm met Sean Connery.

Lees verder onder het fragment uit "Never say never again":

Recenter speelde hij in "Kursk" van Thomas Vinterberg en in "Star Wars: the force awakens". Tijdens zijn carrière wist hij twee Golden Globes te veroveren. Hij werd ook twee keer genomineerd voor een Oscar, maar kwam telkens met lege handen thuis.

Meest gelezen